Προ των πυλών οι φορολογικές δηλώσεις- Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων

12:01 31/1/2016 - Πηγή: iPop

Νωρίτερα θα ξεκινήσουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων πολιτών. Το σχέδιο φορολόγησης των εισοδημάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στον Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να τονιστεί, πως θα παρουσιαστεί στο κουαρτέτο έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε ισχύ ένα σχέδιο το οποίο θα φέρει πολλές αλλαγές.

Ποιος θα είναι ο βασικός του στόχος του κράτους;

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα

με σχετικό άρθρο της Ημερησίας, οι συντελεστές της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αναμένεται να ξεκινούν από χαμηλά και συγκεκριμένα από το 10% – 15%, ενώ όπως έχει τονιστεί είναι πολύ πιθανό να φτάνουν ακόμα και το 50% για τα μεγάλα όμως εισοδήματα.

Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζει το άρθρο της Ημερησίας, ενδέχεται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν με μία κλίμακα και αφορολόγητο θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αρκετά κοντά στα σημερινά επίπεδα που βρίσκονται στα 9.550 ευρώ θα συνεχίζεται να κινείται το αφορολόγητο το οποίο, βεβαία «χτίζεται» με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.

Βέβαια, δυνατό παραμένει και το σενάριο να υπάρχουν δύο κλίμακες φορολόγησης: μία για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και μια άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες. Στη δεύτερη περίπτωση, θα υπάρχει φόρος από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Τι θα γίνει αν γίνει ενιαία κλίμακα φορολόγησης;

Τότε, ο κάθε πολίτης θα φορολογείται με βάση το άθροισμα όλων των εισοδημάτων. Έτσι, θα προκύπτει σχετική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα π.χ. έως 5.000 ευρώ΄.

Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από τα ενοίκια;

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχουν συντελεστή 11% αν φτάνουν τα 12.000 ευρώ και 33% στην περίπτωση που τα ξεπερνούν.

The post Προ των πυλών οι φορολογικές δηλώσεις- Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα