Πόσο προσεκτικά ακούς τον συνομιλητή σου;

11:36 6/4/2017 - Πηγή: iPop

Συχνά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους με αυτά που τους λέμε. Δίνουμε λιγότερη προσοχή όμως στο ότι μπορούμε επίσης να αλλάξουμε αυτά που ακούμε. Το να ακούς τον συνομιλητή σου ισούται με την σωστή επικοινωνία. Μιλάμε, ενώ οι άλλοι ακούνε και ακούμε ενώ οι άλλοι μιλάνε. Εσύ όμως πόσο προσεκτικά ακούς τον συνομιλητή σου;

Το να ακούς τον άλλον, είναι πιο περίπλοκο από τι νομίζεις. Σύμφωνα με μία έρευνα οι άνθρωποι επεξεργάζονται μόνο τις 2.000 από τις 4.000.000.000 πληροφορίες που λαμβάνουν κάθε μέρα, ανά δευτερόλεπτο!

Αυτό

δηλαδή σημαίνει, ότι αντιλαμβάνεσαι μόνο λίγες από τις πληροφορίες που λαμβάνεις. Αυτό επίσης σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι σε πολύ λίγα πράγματα από αυτά που ακούς από τους άλλους.

Το να ακούς προσεκτικά, είναι η διαδικασία όπου δίνεις προσοχή και είσαι παρών εκείνη την στιγμή. Δηλαδή σημαίνει ότι πρέπει να είσαι παρών όταν επικοινωνείς με τον άλλον από το να σκέφτεσαι τι θα κάνεις σήμερα το βράδυ ενώ η φίλη σου σου μιλάει για την μέρα της.

Το να ακούς τον άλλον είναι μία κοινωνικό-γνωστική διαδικασία η οποία επηρεάζεται από τις παρελθοντικές σου εμπειρίες και τις μελλοντικές σου προσδοκίες. Όταν ο εγκέφαλος σου, βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο τείνει να δίνει περισσότερη έμφαση στις πληροφορίες που λαμβάνει από άτομα που συνάπτουν με το μέλλον σου ή θα ήθελες να είχες επαφή στο μέλλον.

Επίσης, επεξεργάζεσαι αυτά που ακούς, σχετικά με τις παρελθοντικές σου εμπειρίες.

Το να ξέρεις τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτά που ακούς και ποιους ακούς μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τις ακουστικές σου συνήθειες.

Μπορείς να ακούς προφορικά, μη λεκτικά ή και σχετικά χρησιμοποιώντας τις 5 σου αισθήσεις. Ακούς σχετικά, όταν διαβάζεις αυτά που ξέρεις για τον συνομιλητή σου και από αυτά που ξέρεις από τις προηγούμενες σου εμπειρίες.

Όταν το κάνεις αυτό μπορείς να βιώσεις μεγαλύτερης ποιότητας συζητήσεις με τους άλλους. Μπορείς επίσης να χτίσεις ποιοτικές σχέσεις με τους άλλους και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

Το να ακούς προσεκτικά απαιτεί από εσένα να καταλαβαίνεις τι σου λέει ο συνομιλητής σου. Μετά πρέπει να του δείξεις ότι δείχνεις προσοχή σε αυτά που σου είπε και ότι τα επεξεργάζεσαι.

Πως το κάνεις αυτό όμως;

Δείχνεις την προσοχή σου και την στήριξη σου, όταν επιτυγχάνεις επαφή με τα μάτια, κουνώντας το κεφάλι σου και χαμογελώντας ενώ ταυτόχρονα τον ενθαρρύνεις να εκφράσει τις σκέψεις του. Κατά κάποιον τρόπο γίνεσαι συναισθηματικός σε αυτά που σου λέει και το δείχνεις.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ακούς τον άλλον με «εμπάθεια» δείχνεις δηλαδή ότι καταλαβαίνεις τι σου λέει, τι νιώθει, τι χρειάζεται. Αδειάζεις δηλαδή το μυαλό σου για να είσαι τελείως παρών στον άλλον.

Το να ακούς με εμπάθεια τον άλλον σημαίνει να μην τον διακόπτεις, να μην τον διορθώνεις, και να μην τον συμβουλεύεις.

Μπορείς όμως να ρωτάς «στρατηγικές» ερωτήσεις οι οποίες βοηθάνε τον συνομιλητή σου, να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις εμπειρίες του από το να του δίνεις τις δικές σου ιδέες και συμβουλές.

Προσπάθησε να κάνεις ερωτήσεις στον άλλον την επόμενη φορά που έχει κάτι σημαντικό να σου πει από το να του μιλάς για προηγούμενες εμπειρίες σου.

The post Πόσο προσεκτικά ακούς τον συνομιλητή σου; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα