Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;

06:31 30/8/2014 - Πηγή: iPop

Είναι μία από τις αναπάντητες μέχρι τώρα ερωτήσεις: πόσες ώρες ύπνου θα πρέπει ιδανικά να κοιμόμαστε κάθε νύχτα; Έχουμε ακούσει το μαγικό αριθμό οκτώ, αλλά οι εμπειρογνώμονες εργάζονται για να καταλήξουν σε μια πιο σύγχρονη και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε…

Πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά;

Οι ειδικοί γενικά συνιστούν επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ για υγιείς ενήλικες. Οι επιστήμονες λένε ότι νέες κατευθυντήριες γραμμές απαιτούνται για να συμπεριλάβουν πάρα πολλές πρόσφατες έρευνες σ’ αυτό το πεδίο και να ανταποκριθούν

στο γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος στη Δύση κοιμάται λιγότερο από ότι στο παρελθόν.

Αρκετές μελέτες ύπνου έχουν δείξει ότι επτά ώρες, είναι η βέλτιστη ποσότητα του ύπνου -δεν οκτώ, όπως για πολύ καιρό πιστευόταν, όταν πρόκειται για ορισμένους δείκτες υγείας, αν και πολλοί γιατροί αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό.

Άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το να λιγοστέψουμε τον ύπνο μιας πλήρους νύχτας, ακόμα και κατά 20 λεπτά, εξασθενίζει την απόδοση και τη μνήμη την επόμενη μέρα. Επίσης αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο πάρα πολύς ύπνο, όχι ο λίγο περισσότερος, συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

«Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι με επτά ώρες ύπνου», είπε ο Shawn Youngstedt, καθηγητής στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας στο Arizona State University, στο Φοίνιξ. «Οκτώ ώρες ή περισσότερο έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνες», λέει ο Δρ Youngstedt, που ερευνά τις επιπτώσεις του υπερβολικού ύπνου (oversleeping).

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βοηθούν στη χρηματοδότηση μιας ομάδας ειδικευμένων ιατρών και ερευνητών προκειμένου να επανεξετάσουν την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον ύπνο και να αναπτύξουν νέες συστάσεις, πιθανώς από το 2015.

Ο Daniel F. Kripke, επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησε τα δεδομένα μιας εξαετούς περιόδου για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους, που συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη για τον καρκίνο. Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν 6.5 έως 7.4 ώρες είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους με λιγότερο ή περισσότερο ύπνο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής το 2002, ελέγχθηκε για 32 παράγοντες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων.

Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine το 2011, ο Δρ Kripke διαπίστωσε περαιτέρω ενδείξεις ότι η βέλτιστη ποσότητα του ύπνου μπορεί να είναι μικρότερη από τις παραδοσιακές οκτώ ώρες. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα του ύπνου από περίπου 450 ηλικιωμένες γυναίκες χρησιμοποιώντας συσκευές στον καρπό τους για μία εβδομάδα. Περίπου 10 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που κοιμόντουσαν λιγότερες από πέντε ή περισσότερες από 6,5 ώρες είχαν υψηλότερη θνησιμότητα.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν εναντίον μελετών που δείχνουν αρνητικές συνέπειες από υπερβολικό ύπνο. Μιά ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον ύπνο ή παραμονή για περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, λένε οι εμπειρογνώμονες αυτοί. Και μελέτες βασίζονται σε ανθρώπους που αναφέρουν τις δικές τους ιδιαίτερες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι ανακριβείς.

Ο Δρ Morgenthaler, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς και τους ερευνητές του ύπνου, συμβουλεύει τους ασθενείς να θέσουν ως στόχο τις επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα και να αξιολογήσουν πώς αισθάνονται. Είπε επίσης ότι οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν επίσης μεταξύ των ατόμων, σε μεγάλο βαθμό λόγω πολιτιστικών και γενετικών διαφορών.

Η σωστή ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική για να είσαι σε εγρήγορση την επόμενη μέρα, και αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μια συνάφεια μεταξύ των επτά ωρών ύπνου και της βέλτιστης απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών.

Μετά τις επτά ώρες, η αύξηση του ύπνου δεν ήταν πια επωφελής», δήλωσε ο Murali Doraiswamy, καθηγητής ψυχιατρικής στο Duke University Medical Center στο Durham, NC, ο οποίος συνυπέγραψε μιά μελέτη με επιστήμονες από το Lumos Labs Inc, ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Lumosity, σχετικής με τη γνωστική εκπαίδευση.. Ο ίδιος είπε ότι στη μελέτη αναπαράγονται προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μια ματιάς σε απώλεια μνήμης. «Αν σκεφτούμε όλες τις αιτίες απώλειας μνήμης, ο ύπνος είναι ίσως ένα από τα πιο εύκολα τροποποιήσιμους παράγοντες», είπε.

Το τελικό συμπέρασμα από όλες αυτές τις έρευνες και μελέτες είναι ότι η βέλτιστη μέση ποσότητα νυχτερινού ύπνου είναι 7,2 ώρες.

The post Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα