Πώς να διαχειριστείς το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές

14:15 1/9/2020 - Πηγή: iPop

Κι εκεί που ήσουν αραχτός στην παραλία με την πετσετούλα σου κι απολάμβανες τις βουτιές σου και τον ήλιο, ξαφνικά νιώθεις ότι κάποια αόρατη δύναμη σε πήρε και, σαν να είσαι μαριονέτα, σε τοποθέτησε ξανά στην καθημερινότητά σου και τη δουλειά σου. Οι διακοπές τελείωσαν κι εσύ καλείσαι να προσαρμοστείς ξανά στη ρουτίνα σου. Το άγχος και η θλίψη νιώθεις ότι σ’ έχουν καταβάλει και δεν είσαι υπερβολικός αφού το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές υπάρχει και παρακάτω θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι και πώς να

το διαχειριστείς.

Τώρα που επέστρεψες στην κανονική σου ζωή, νιώθεις ότι δεν σ’ αρέσει τίποτα σ’ αυτήν και απλά νοσταλγείς τις στιγμές στο νησί. Πράγματα που ήξερες ότι έτσι κι αλλιώς δεν σ’ αρέσουν, τώρα μοιάζουν με το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Τι έχεις;

Asdrubal luna/ UnsplashΤι είναι το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές;

Αυτό που σου συμβαίνει είναι υπαρκτό, το παθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι και μάλιστα έχει και επιστημονικό όρο: Σύνδρομο Άγχους μετά τις Διακοπές ή PVDS (Post- Vacation Depression Syndrome).

Συνήθως, παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο άτομα νεαρότερης ηλικίας, αφού περάσουν μια περίοδο όπου είναι πιο χαλαροί και ξεκούραστοι και μετά επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή και τις υποχρεώσεις τους.

Δυσφορία, μυϊκοί πόνοι, ταχυπαλμία και διατροφικές διαταραχές είναι μόνο μερικοί απ’ τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται, για να μην μιλήσουμε για το άγχος, τον εκνευρισμό και τη θλίψη που αισθάνεσαι.

PexelsΚαι πώς μπορείς να το διαχειριστείς;

Η επιστροφή απ’ τις διακοπές δεν είναι εύκολη για κανέναν. Όλοι μας το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε -όσο κι αν ξεκουραστήκαμε, χαλαρώσαμε, γεμίσαμε τις μπαταρίες μας και δημιουργήσαμε όμορφες αναμνήσεις- είναι ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα με το άγχος, τις υποχρεώσεις, τις υπερωρίες, την κίνηση και τη μουντάδα της πόλης.

Όμως, όλα είναι θέμα οπτικής και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί για να μπορέσεις να διαχειριστείς αυτό που αισθάνεσαι.

Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την επιστροφή απ’ τις διακοπές σαν μια νέα αρχή, σαν μια πρόκληση και όχι σαν κάτι δυσάρεστο. Εξάλλου, δεν ζεις όλο τον χρόνο για τις 2-3 εβδομάδες του καλοκαιριού που έχεις άδεια.

Εάν αισθάνεσαι πως όλο τον χρόνο περνάς άσχημα και μόνο οι διακοπές σε κάνουν χαρούμενο, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις πράγματα στην καθημερινότητά σου, όχι να τα παρατήσεις όλα και να είσαι μονίμως διακοπές! (εκτός αν είσαι ένας απ’ τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και μπορείς να το κάνεις. Σ’ αυτή την περίπτωση μας παίρνεις μαζί σου!).

Έτσι, λοιπόν, σε συμβουλεύουμε να κάνεις τα εξής:

Υιοθέτησε ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό για σένα καθημερινό πρόγραμμα.Άλλαξε όσα δεν σου αρέσουν στη ζωή σου. Όχι όλα μαζί, ένα- ένα.Θέσε ρεαλιστικούς στόχους τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σου ζωή.Επένδυσε χρόνο -και χρήματα- σε πράγματα που σε γεμίζουν.Φρόντισε τον εαυτό σου: Να κοιμάσαι σωστά, να τρέφεσαι υγιεινά, να γυμνάζεσαι, να χαλαρώνεις.Απόλαυσε στο έπακρο τον ελεύθερό σου χρόνο, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα!

Αν φτιάξεις όλη σου τη ζωή και την καθημερινότητά σου έτσι ώστε να σε γεμίζει και να σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένος, πίστεψέ μας, το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο και δεν θα σε ταλαιπωρεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε και αυτό:

6 tips για να επιστρέψεις πιο ομαλά στην καθημερινότητά σου μετά τις διακοπές

Photo: Pexels

Το άρθρο Πώς να διαχειριστείς το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα