Πώς η ομορφιά επηρεάζει την χρήση προφυλακτικού;

22:12 6/5/2016 - Πηγή: iPop

Η εντύπωση που κάνει η εμφάνιση ενός ατόμου επηρεάζει έντονα την αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό του περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η ελκυστικότητα ενός προσώπου, έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας στον τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς αφού επηρεάζει δραματικά τη σεξουαλική συμπεριφορά και συγκεκριμένα την επιλογή χρήσης προφυλακτικού.

Πρόσφατη μελέτη από ερευνητική ομάδα, στο Πανεπιστήμιο του Southampton, δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ελκυστικότητας και χρήσης προφυλακτικού από ετεροφυλόφιλους άνδρες. Οι συμμετέχοντες στα πειράματά ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν σεξ με ελκυστικές γυναίκες, αλλά ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό με αυτές τις γυναίκες, παρόλο που αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες πιθανότατα να είχαν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί οι άνδρες πιστεύουν ότι οι ελκυστικές γυναίκες φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο από ότι οι λιγότερο ελκυστικές γυναίκες, και επομένως είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Σχετίζεται άραγε η ομορφιά με την υγεία; Πράγματι, στοιχεία από τους Nedelec και Beaver υποστήριξαν την υπόθεση ότι όσο πιο ελκυστικό είναι ένα πρόσωπο, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να διαγνωστεί με μια νευροψυχολογική διαταραχή ή μια χρόνια πάθηση.

Ευρήματα από την ομάδα του Fishbein, επίσης διαπίστωσαν ότι ακόμα κι όταν υπάρχουν υπόνοιες σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος για ένα σύντροφο, πολύ συχνά αυτό αγνοείται, όταν αυτός είναι ελκυστικός.

Η μελέτη από την προαναφερθείσα ερευνητική ομάδα στο Southampton, ρίχνει επίσης φως στη χρήση προφυλακτικών από ετερόφυλους άνδρες με βάση την αντίληψή τους για τη δική τους ελκυστικότητα. Οι άνδρες οι οποίοι θεωρούσαν τον εαυτό τους ελκυστικό, είχαν μικρότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι οι ελκυστικοί άνδρες , μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σύντροφό τους στο να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι λιγότερο ελκυστικοί άνδρες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο άγχος ότι η σύντροφός τους δεν θα συμφωνεί με τη χρήση προφυλακτικού. Επομένως, αν αυτό συμβεί, οι λιγότερο ελκυστικοί άντρες, θα έχουν χαμηλότερη πιθανότητα επιτυχίας με αυτή ή άλλες πιθανές συντρόφους.

Παράλληλα με τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι παρακάτω παράγοντες επίσης αυξάνουν την χρήση προφυλακτικού:

Άντρες λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.Μικρότερη ηλικία.Υψηλός αριθμός ερωτικών συντρόφων.Μεγαλύτερη ηλικία στην πρώτη σεξουαλική επαφή.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί προσεχώς στο British Medical Journal και αναμένεται να συνεχιστεί για να αναλύσει την επίδραση της ελκυστικότητας στη χρήση προφυλακτικού σε άλλες ομάδες, όπως ομοφυλόφιλους άνδρες. Μέχρι τότε, θα περιμένω τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα, μέσα από τις προσωπικές σας εμπειρίες!

Αναστασία Ελευθερίου

Διδακτορική ερευνήτρια

The post Πώς η ομορφιά επηρεάζει την χρήση προφυλακτικού; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα