Πώς “εισβάλλει” ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό

16:22 1/6/2020 - Πηγή: iPop

H μετάδοση του κορονοϊού απ’ τον ένα άνθρωπο στον άλλο είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και αρκετούς μήνες, με τις έρευνες να μην έχουν σταματήσει ενώ η απειλή της πανδημίας δεν έχει εξαφανιστεί. Τώρα, μια νέα έρευνα φαίνεται πως διαπίστωσε πώς “εισβάλλει” ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα, πιθανότατα η μύτη είναι το αρχικό σημείο απ’ το οποίο συνήθως διειδύει στο σώμα

ο κορονοϊός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί στη συνέχεια τη λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τους Ρίτσαρντ Μπούτσερ και Ραλφ Μπάρικ, μελέτησαν την ευκολία με την οποία ο νέος ιός μολύνει τα διαφορετικά είδη κυττάρων της αναπνευστικής οδού.

Πώς “εισβάλλει” ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό

Αυτό που βρήκαν είναι ότι υπάρχει μια διαβάθμιση στην ευκολία εισόδου του ιού στα κύτταρα, η οποία μειώνεται όσο χαμηλότερα βρίσκονται. Εκείνα, τα οποία μολύνονται πιο εύκολα από όλα, βρίσκονται στη ρινική κοιλότητα, ενώ αυτά που μολύνονται πιο δύσκολα, είναι όσα βρίσκονται βαθιά στους πνεύμονες.

Η εν λόγω διαβάθμιση αντιστοιχεί πολύ πιστά στην κατανομή των κυτταρικών υποδοχέων ACE-2 (του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης), μιας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός ως πύλη για να «τρυπώσει» στα κύτταρα.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός πρώτα δημιουργεί «προγεφύρωμα» στη μύτη και μετά κατεβαίνει πιο χαμηλά στην αναπνευστική οδό.

Αυτό δείχνει τη σημασία του να φοράει κανείς μάσκα ως προληπτικό μέτρο, καθώς επίσης να κάνει συχνές πλύσεις της μύτης.

Η “δόση”

Η χρήση της μάσκας, η τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ σημειώνεται πως ακόμα κι αν κανείς εκτεθεί στον ιό, εάν δεν εκτεθεί πολύ, δηλαδή η «δόση» που θα εισαχθεί στο σώμα του είναι μικρή, τότε μπορεί να είναι και ελέγξιμη από το ανοσοποιητικό σύστημα του.

Αν τα σωματίδια του ιού είναι λίγα, μειώνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς και μάλιστα σοβαρά από την Covid-19. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχει απάντηση όσον αφορά την “ποσότητα”.

«Η αλήθεια είναι πως πραγματικά δεν ξέρουμε πόσος ιός χρειάζεται για να δημιουργηθεί η λοίμωξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από μια καλή εικασία», δήλωσε η ιολόγος Άντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη μετάδοση του κορονοϊού στον εργασιακό χώρο;

Photo: Freepik

Το άρθρο Πώς “εισβάλλει” ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα