Πώς δεν θα χάσετε τις 100 δόσεις- Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής νέων χρεών

22:10 29/5/2016 - Πηγή: iPop

Υπάρχει τρόπος να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων με ρύθμιση 12 μηνιαίων δόσεων των νέων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Οι υπόχρεοι καλούνται να απευθύνουν στην αρμόδια ΔΟΥ με σχετική αίτηση πριν τα χρέη τους θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν, από 1η Ιουλίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2016 το χρονικό περιθώριο εξόφλησης των νέων μη ρυθμισμένων οφειλών μειώνεται από τις 30 στις 15 ημέρες.

Τα εν λόγω

έγιναν γνωστά με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Βάσει των διευκρινίσεων:

«Οι υπόχρεοι που έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, των 100 δόσεων, για να μην τη χάσουν, θα πρέπει είτε να εξοφλούν εμπρόθεσμα όλες τις νέες οφειλές τους προς το Δημόσιο, είτε να ρυθμίζουν αυτές τις οφειλές με την «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων του ΚΦΔ προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ πριν από τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των νέων οφειλών».

Εάν όμως οι οφειλές θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες, τότε θα πρέπει να εξοφληθούν σε διάστημα 30 ημερών μέχρι το τέλος Ιουνίου. Απ’ τον Ιούλιο το εν λόγω διάστημα γίνεται 15 ημέρες.

Σύμφωνα με παράδειγμα που δίνει η Ναυτεμπορική:

Εάν κάποιος φορολογούμενος είχε υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό ύστερα από την επεξεργασία της φετινής φορολογικής δήλωσης που υπέβαλε, τότε θα πρέπει για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων:

είτε να εξοφλεί εμπρόθεσμα έως το τέλος των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου τα ποσά των δόσεων του συμπληρωματικού φόρου που οφείλει,είτε εάν δεν τα εξοφλήσει να φροντίσει να τα πληρώσει έως τις 15 των επομένων μηνών για να μην εκπέσει της «μεγάλης» ρύθμισης.είτε να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλει σχετική αίτηση προκειμένου να υπαχθεί και στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «η ρύθμιση του νόμου 4321/2015 των 100 δόσεων χάνεται εφόσον προκύψουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν εξοφληθούν εντός 30 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους, ή εντός 15 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους, εάν η προθεσμία αυτή λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2016».

Τέλος, «η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν χάνεται εάν ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες οφειλές του στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, πριν όμως οι οφειλές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες».

The post Πώς δεν θα χάσετε τις 100 δόσεις- Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής νέων χρεών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα