Πίστευες πως το daydreaming είναι χάσιμο χρόνου; Μάθε γιατί είναι καλό να αλλάξεις γνώμη!

16:33 24/11/2022 - Πηγή: iPop

Είναι φορές που σίγουρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αφαιρείται και αντί να είναι συγκεντρωμένος, να σκέφτεται διάφορα. Το πιο πιθανό είναι ασυνείδητα να νιώθεις άσχημα και να κατηγορείς τον εαυτό σου. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σε αυτό το άρθρο ήρθε η ώρα να σου πούμε πως δεν είναι τελικά και τόσο κακό να φεύγει το μυαλό σου. Εσύ ξέρεις τα θετικά του daydreaming;

Ποια είναι τα θετικά του daydreaming; unsplash

Όσο και αν δεν το πιστεύεις και νομίζεις ότι χάνεις χρόνο από αυτό που κάνεις, υπάρχουν και θετικά σε αυτή τη συνήθεια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έρευνα νευροεπιστήμης στο

Πανεπιστήμιο του Όσλο αποδείχθηκε πως το να δραπετεύεις νοερά είναι ωφέλιμο για κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, μία ομάδα επιστημόνων, θέλοντας να μελετήσει τη διαδικασία της ονειροπόλησης στους ανθρώπους, χρησιμοποίησε καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους και ερεύνησε την δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών κατά τη διάρκεια του daydreaming, που αντικατοπτρίζει την ίδια διαδικασία και στους ανθρώπους.

Τι αποκάλυψε σχετική έρευνα;

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η έρευνα αποκάλυψε πως το daydreaming μας κάνει τελικά καλό. Είναι η αιτία για να επικεντρωνόμαστε στις αναμνήσεις μας αλλά και για να αποθηκεύουμε καλύτερα μακροπρόθεσμες αναμνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, συνήθως ονειροπολούμε σύντομες αναμνήσεις χιλιάδες φορές την ημέρα. Στη διάρκεια αυτής της κατάστασης αν και είμαστε ξύπνιοι, δεν αντιλαμβανόμαστε τόσο ό,τι συμβαίνει γύρω μας καθώς το μυαλό μας επικεντρώνεται πιο πολύ στις αναμνήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιππόκαμπος στέλνει ηλεκτρικές ωθήσεις, οι οποίες κωδικοποιούν πολλές αναμνήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της έρευνας.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως το να περιπλανάται το μυαλό μας και να μην μένει αυστηρά προσηλωμένο σε ένα task που έχουμε αναλάβει είναι ωφέλιμο και για την προώθηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας, καθώς και για τη διατήρηση των αναμνήσεων. Από τη στιγμή που δεν είσαι απερίσπαστος και το μυαλό σου ταξιδεύει είναι πολύ πιθανό να φτάσει σε αναμνήσεις που δεν υπό άλλες συνθήκες δε θα έμεναν απαρατήρητες.

Φέρνοντας αυτή η διαδικασία στην επιφάνεια μακρινές αναμνήσεις ενθαρρύνεται η απομνημόνευσή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για αυτό είναι υπεύθυνος ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου, ο οποίος στέλνει μηνύματα για παρελθοντικές αναμνήσεις στις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος έτσι γίνεται πιο ήρεμος και έτοιμος να ακούσει καλύτερα τον ιππόκαμπο.

Φαίνεται πως το daydreaming δεν είναι και τόσο κακή συνήθεια και αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από ότι πιστεύαμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πίστευες πως το daydreaming είναι χάσιμο χρόνου; Μάθε γιατί είναι καλό να αλλάξεις γνώμη! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πίστευες, Μάθε,pisteves, mathe