Παραδέξου το, ακούς την ίδια μουσική με τους γονείς σου!

08:32 4/4/2014 - Πηγή: iPop

Μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά στους νέους αρέσει η μουσική που άκουγαν οι γονείς τους. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science αναφέρει ότι τα τραγούδια που ακούγαμε στη δεκαετία των 20 μοιάζουν να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μας, αλλά η μουσική που άκουγαν οι γονείς μας στα νιάτα τους φαίνεται να προκαλεί επίσης ισχυρές μνήμες.

Η καθηγήτρια Carol Krumhansl εξηγεί ότι η μουσική έχει έναν περίεργο τρόπο να μας επαναφέρει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο παρελθόν και κάθε γενιά μοιάζει

να έχει τις δικές της απόψεις για τις μουσικές που θα επιβιώσουν ως κλασικές.

Τι επίδραση ασκεί η μουσική των γονιών μας;

Όμως επίσης, ήταν εντυπωσιακά τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μνήμη, την αναγνώριση, την αντίληψη της ποιότητας, τις προτιμήσεις και το συναισθηματικό δέσιμο με τη μουσική που ήταν δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι γονείς των συμμετεχόντων ήταν 20 έως 25 ετών. Φάνηκαν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη αγάπη για τα τραγούδια που οι γονείς τους άκουγαν ως νέοι ενήλικες.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μουσική που συναντάμε κατά την ύστερη εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ζωές μας. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας μπορεί επίσης να μας επηρεάσει μακροπρόθεσμα.

Αξιοσημείωτη επιρροή φάνηκε να έχει και η μουσική της δεκαετίας του 1960 -πάνω από δύο δεκαετίες πριν γεννηθούν οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ανάμνηση για τη μουσική αυτή θα μπορούσε να έχει μεταδοθεί από τους παππούδες των συμμετεχόντων οι οποίοι θα ήταν στα 20 ή τα 30 τους στη δεκαετία του 1960. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η μουσική της δεκαετίας του 1960 να θεωρείται υψηλότερης ποιότητας .

The post Παραδέξου το, ακούς την ίδια μουσική με τους γονείς σου! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα