Α, μια μπύρα! Μην την πιείτε, ζυμώστε ψωμί!

08:02 4/4/2014 - Πηγή: iPop

Κοίτα που το ψωμί μπορεί να έχει μπύρα! Διότι, να πιεις μπύρα όταν βλέπεις τον γαύρο, να λουστείς με μπίρα όταν το μαλλί έχει γίνει σαν την Ελαΐς την ίδια, να κάνεις τα ακατανόμαστα (;) με μπύρα, τι μας νοιάζει; Εδώ μιλάμε ότι η μπύρα φτιάχνει το ωραιότερο σπιτικό ψωμί.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι τόσο εύκολη, που δεν ξεχωρίζει φύλα. Άσε που θέλει μόλις πέντε λεπτά από τη ζωή σου.

ΥλικάΘα χρειαστείς ένα πακέτο των 500 γραμμαρίων αλεύρι από αυτό που παίρνει πρωτοβουλίες και φουσκώνει μόνο του. Ατίθασο αλεύρι, του κεφαλιού του κάνει.Θα χρειαστείς μια γενναία κουταλιά μέλι, θυμαρίσιο,
ελατίσιο δεν έχει σημασία. Μέλι νά’ναι κι ό,τι νά’ναι.Θα βάλεις και δυο κουταλάκια αλάτι, αλλά άμα έχεις πίεση και σου γυρνάει το μάτι, να μην βάλεις αλάτι.Λάδι θες; Θες. Δυο κουταλιές της σούπας αρκούν. Μείνε άλλουστος/η για μερικές μέρες και τό’χεις.Τέλος, θες κι ένα μπικιονάκι μπύρα. Μπικιονάκι εμείς στο χωριό μας λέμε το τενεκεδάκι, το κουτάκι το τσίγγινο. Αυτό είναι 330ml, τόσο χρειάζεσαι. Αν βάλεις βαρέλι, εκτός του ότι θα γίνει Χιροσίμα και Ναγκασάκι η κουζίνα σου από την έκρηξη στο φούρνο, θα φας μια φέτα ψωμί και μετά θα θες ριχάμπ στην κλινική της Μπέτυς της Φορντ.Εκτέλεση

Εκτέλεση θα πει «ανακατεύω τα υλικά», δεν τα πυροβολώ ή τους δίνω βιτριόλι να πέσουν σέκος. Η εκτέλεση του ψωμιού έχει ως εξής:

Πρώτα απ’ όλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, όχι στον αέρα, αλλά στις αντιστάσεις πάνω κάτω.Βάζουμε το μέλι σε ένα ποτηράκι και το ποτηράκι το βυθίζουμε όπως ο Βύρων Δελαφράγκας βύθισε το Τζέλα Δέλτα, σε ένα κατσαρολάκι που έχει ζεστό νερό. Αυτή η πράξη που μόλις κάναμε δεν λέγεται ακόλαστη, λέγεται μπεν μαρί.Ρίχνουμε το ατίθασο αλέυρι σε ένα μπολ, του κάνουμε μια λακούβα και μέσα της ρίχνουμε το αλάτι, το ρευστό μέλι και στο τέλος τη μπύρα. Χωρίς το μπικιονάκι παρακαλώ. Ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε καλά, ώστε να γίνει μια μάζα, με το συμπάθειο σαν βιοχλαπάτσα γίνεται, αλλά μην δώσεις σημασία.Αφού ζυμωθεί καλά κι η βιοχλαπάτσα έχει γίνει μια ομοιόμορφη μάζα, της δίνει σχήμα φρατζόλας ή κουλούρας ή ό,τι άλλο σχήμα θες. Πυραμίδα θες; Κάν’την πυραμίδα, γούστα είναι αυτά. Μαζί θα το φάμε;Παίνουμε το ταψί και το αλείφουμε τζέντλι με το λάδι, σαν να βαφτίζουμε παιδάκι. Τοποθετούμε στο ταψί την πυραμίδα και βάζουμε την πυραμίδα με το ταψί στον φούρνο.Περιμένουμε 40 λεπτά της ώρας, οπότε αυτά τα 40 λεπτά δεν καθόμαστε σαν χάνοι μπροστά από τον φούρνο να βλέπουμε το ψωμί να φουσκώνει. Κάνουμε χρήσιμα πράγματα, όπως για (τυχαίο) παράδειγμα εξερευνούμε άλλα χρήσιμα κι ενδιαφέροντα πράγματα στο ipop.grΤέλος, βγάζουμε το ψωμί, το αφήνουμε να κρυώσει όσο θέλουμε και μετά κόβουμε μια φετάρα φέτα μαζί με ντομάτα και κούτσου-κούτσου τρώμε όλη τη φρατζόλα γιατί το ψωμί που μόλις σας είπαμε να φτιάξετε είναι το πιο νόστιμο ψωμί που υπάρχει στον κόσμο όλο!

The post Α, μια μπύρα! Μην την πιείτε, ζυμώστε ψωμί! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα