Πάμε στο πρώτο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής;

15:00 12/5/2014 - Πηγή: iPop

Μπορεί να μην το ξέρεις –κακώς- αλλά στην Αθήνα, έχουμε το πρώτο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. Το iPop μίλησε με τον Γιώργο Τσεκούρα, εμπνευστή και δημιουργό του Μουσείου και μοιράζεται μαζί σου όλες τις λεπτομέρειες, για να σε πείσει να τρέξεις να το επισκεφτείς!

Πως δημιουργήθηκε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής; Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί ένα προσωπικό μου όνειρο, το οποίο μοιράστηκα μαζί με μια ομάδα νέων
ανθρώπων και πριν από 5 χρόνια ξεκινήσαμε την δημιουργία του. Το συγκεκριμένο είδος μουσείου απουσίαζε από την Ελλάδα και παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο εγχείρημα πάμε κόντρα στο ρεύμα αισιοδοξούμε και θέλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας κάτι ξεχωριστό. Βασική μας πεποίθηση είναι πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι ελεύθερη σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Το ΕΛ.Μ.Π. αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που επιχειρεί να συγκεντρώσει τη γνώση για την εξέλιξη στον χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι και σήμερα σε έναν ενιαίο χώρο, με τη μορφή Μουσείου. Πρόκειται για έναν μην κερδοσκοπικό οργανισμό που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς. Η λειτουργία του ΕΛ.Μ.Π. στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους.Ποιο ήταν το όραμα σας;Η πληροφορική και η τεχνολογία των υπολογιστών έχουν εδραιωθεί στην ζωή μας και βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε έκφανσή της. Υπολογιστικά συστήματα μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε είδους συσκευές, από τις πιο εξειδικευμένες όπως σε ένα ιατρικό μηχάνημα έως και τον αυτόματο πωλητή καφέ. Η ραγδαία διάδοση των υπολογιστών οδήγησε και οδηγεί τους κατασκευαστές της πληροφορικής στο να εξελίσσουν συνεχώς τα προϊόντα τους και να παρουσιάζουν πολύ συχνά νέες συσκευές. Το γεγονός αυτό θέτει πολύ γρήγορα τις συσκευές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της πληροφορικής και μας επιτρέπει να θεωρούμε μουσειακό είδος αντικείμενα που παροπλίζονται πολύ γρήγορα εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης της. Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα για να συγκεντρώσουμε σε έναν χώρο το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας στο οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και την εξέλιξη τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.
Ήταν μία εύκολη διαδικασία η ολοκλήρωση του;Η διαδικασία για την ίδρυση του Μουσείου, δεν ήταν εύκολη μα οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με την λειτουργία του, δεν τα παρατήσαμε ακόμη και σε στιγμές που όλα έδειχναν πως το εγχείρημα φαίνεται ανέφικτο. Είναι βασική αρχή μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και να αισιοδοξούμε. Ακόμη και σε στιγμές απογοήτευσης, το επόμενο που κάναμε ήταν να πεισμώνουμε και να οδηγούμε το Μουσείο πάντα ένα βήμα εμπρόςΥπάρχει στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού;Στο Υπουργείο Πολιτισμού είχαμε απευθυνθεί παλαιότερα, την εποχή που ερευνούσαμε την ύπαρξη νομικού πλαισίου για την λειτουργία μουσείων με αντικείμενο της σύγχρονες επιστήμες. Πράγματι πριν μικρό χρονικό διάστημα δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. που αφορά μουσεία όπως και το δικό μας.Τα εκθέματα από πού τα συλλέξατε;Οι δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής, προέρχονται από ιδιώτες, από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Γι αυτό συνηθίζουμε να λέμε πως οι μεγαλύτεροι αρωγοί μας, είναι οι δωρητές μας που αγκάλιασαν το εγχείρημα μας και σήμερα μας έχουν φθάσει στο σημείο να αναζητούμε πλέον νέο χώρο.
Ο κόσμος είναι θετικός στο να προσφέρει αντικείμενα στο Μουσείο; Πως μπορώ κάνω μία δωρεά;Η αποδοχή του κόσμου ήταν αναπάντεχη και οι δωρεές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτήν την στιγμή έχουμε 150 δωρητές οι οποίοι έχουν προσφέρει τα 2.700 αντικείμενα από τον χώρο της Πληροφορικής. Ενδεικτικά να σας πούμε πως η συλλογή του Μουσείου απαριθμεί περί τους 160 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η διαδικασία της δωρεάς είναι απλή. Οι δωρητές επικοινωνούν μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail. Το Μουσείο αναλαμβάνει να παραλάβει από τον χώρο του εκάστοτε δωρητή/τριας τις δωρεές τους ή να καλύψει το μεταφορικό κόστος. Για την αναγνώριση της προσφοράς, δίδεται ειδικό έγγραφο πιστοποίησης της δωρεάς τους.Αν έρθει κάποιος επισκέπτης στο Μουσείο τι θα δει;Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν την ξενάγηση τους βλέποντας μια παρουσίαση σχετικά με την εξέλιξη την πληροφορικής από την εποχή του άβακα μέχρι και τους υπολογιστές που καταλάμβαναν ολόκληρες αίθουσες. Λυχνίες, τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα «συναντώνται» με τους επισκέπτες μας για να τους υπενθυμίσουν τα άλματα της τεχνολογίας.
Η ξενάγηση συνεχίζεται με την γνωριμία με τους υπολογιστές των τελευταίων δεκαετιών. Τα αποθηκευτικά μέσα, από την διάτρητες κάρτες έως τις δισκέττες αλλά και τις τεράστιες μονάδες μαγνητικών μέσων, μπορούν να βοηθήσουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί τη εξέλιξη τους και την τεράστια αύξηση των χωρητικοτήτων καθώς και την απίστευτη σμίκρυνση του όγκου τους.
Επίσης το διαδίκτυο έχει και αυτό την δική του θέση στην ξενάγηση. Το Minitel, μια γαλλική συσκευή που θεωρείται ένας από τους προπομπούς του διαδικτύου, μπαίνει σε λειτουργία και περιμένει τους επισκέπτες να σερφάρουν…
Τα υπόλοιπα δεν σας τα περιγράφουμε, αλλά σας καλούμε να τα γνωρίσετε από κοντά…Ποιο είναι το παλαιότερο έκθεμα στο Μουσείο; Ποιο είναι προσωπικά αγαπημένο σας;Το παλαιότερο έκθεμα στο Μουσείο μας είναι μια φεριτική μνήμη (Magnetic-core memory) υπολογιστή που η κατασκευή της φέρει στοιχεία φερίτη. Η μνήμη αυτή είναι χωρητικότητάς μερικών kilobytes και χρονολογικά ανήκει στα μέσα της δεκαετίας του ’50.

Υπάρχουν πολλά αγαπημένα μου εκθέματα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Επιλέγοντας ένα θα μπορούσα να αναφέρω τον υπολογιστή Apple II c, χρονολογίας 1984.
Θα συγκρίνατε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής με τα αντίστοιχα Μουσεία του εξωτερικού;Τα αντίστοιχα Μουσεία σε κάποιες χώρες του εξωτερικού έχουν πολύ περισσότερα χρόνια λειτουργίας. Όμως υπάρχουν και μουσεία που μοιάζουν πολύ με το δικό μας, για παράδειγμα το Μουσείο Πληροφορικής στην Γαλλία Musée de l’Informatique. Με το συγκεκριμένο μουσείο έχουμε πολλά κοινά στοιχεία όσον αφορά την πορεία των ανθρώπων του να το εξελίξουν και η δημιουργία του έχει παρόμοια ιστορία με την δική μας.
Επίσης στο παρελθόν είχαμε μια επικοινωνία με το αντίστοιχο μουσείο στο Βερολίνο.Πως μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Μουσείο; Είναι ανοικτό όλες τις ώρες; Σχολεία επισκέπτονται τον χώρο;Οι άνθρωποι του Μουσείου υποδέχονται και ξεναγούν τα σχολεία και τους μεμονωμένους επισκέπτες, πρωϊνές ή απογευματινές ώρες συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων.

Οι ώρες λειτουργίας μεταβάλλονται έτσι ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες οποιονδήποτε θέλει να μας επισκεφθεί. Οι επισκέψεις στο Μουσείο πραγματοποιούνται κατόπιν επικοινωνίας μέσω e-mail.Info!

Λεωφόρος Κηφισσού 58, Αιγάλεω

e-mail: [email protected]

Τηλ. 6932 333264
Διάρκεια ξεναγήσεως: 01 ώρα και 30 λεπτά
Μέγιστος αριθμός επισκεπτών/επίσκεψη: 30 άτομα
Ώρες επισκέψων σχολείων: Πρωϊνές ή απογευματινές ώρες

The post Πάμε στο πρώτο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα