Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω του καπνίσματος

10:59 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Το καμπανάκι του κινδύνου για το κάπνισμα κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζοντας πως μέχρι το 2030 το τσιγάρο θα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 1/3 περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με σήμερα.

Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε απ’ τον ΠΟΥ σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ

«Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον καπνό προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά από περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο το 2030, με πάνω από 80% των θανάτων αυτών να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος»,

τονίζεται στην έρευνα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο θάνατος απ’ το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

To oικονομικό κόστος

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται και στις οικονομικές επιπτώσεις του καπνίσματος αναφέροντας πως κοστίζει 944,7 δις ευρώ στην παγκόσμια οικονομία.

Το εν λόγω κόστος είναι πολύ παραπάνω απ’ τα εισοδήματα απ’ τους φόρους καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ήταν 254 δις ευρώ το 2013 και το 2014.

«Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για μάλλον πάνω από 1 τρις δολάρια σε κόστος υγείας και χαμένη παραγωγικότητας ετησίως» αναφέρεται στην έρευνα.

Το κόστος θα συνεχίσει, όπως αναμένεται, την ανοδική του πορεία. Μπορεί οι Κυβέρνησης να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να μειώσουν τους θανάτους απ’ το κάπνισμα, όμως, η έκθεση τονίζει ότι δεν τα χρησιμοποιούν.

«Οι κυβερνητικές ανησυχίες ότι ο έλεγχος του καπνού θα φέρει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις δεν δικαιώνονται από τα στοιχεία. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, (και) η ώρα της δράσης είναι το εδώ και τώρα».

Ποιες είναι οι πιο φθηνές και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του καπνίσματος;Αύξηση φόρων και τιμών του καπνούΠεριεκτικές πολιτικές κατάργησης του καπνίσματοςΠλήρης απαγόρευση του μάρκετινγκ των εταιρειών καπνούΕμφανείς οπτικές ετικέτες προειδοποίησης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία

Οι Κυβερνήσεις φέρεται να ξόδεψαν 944,7 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο του καπνού την περίοδο 2013-2014.

Διαβάστε ακόμα:

Απίστευτη καμπάνια κατά του καπνίσματος- «Βήχει» όταν κάποιος καπνίζει (Video)

The post Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω του καπνίσματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα