Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μια μέρα που μας αφορά όλους

09:13 20/6/2017 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μια μέρα που μας αφορά όλους, και σένα που είσαι οικογενειάρχης με καλή οικονομική κατάσταση, και σένα που είσαι φοιτητής σε άλλη πόλη, και σένα που μόλις ξεκίνησες την επαγγελματική σου καριέρα, και σένα που προσπαθείς με κόπο να ζήσεις την οικογένειά σου, αλλά ακόμα και σένα που είσαι ορκισμένος εργένης και θέλεις να κάνεις μέχρι τα γεράματα τη ζωή ενός 20άρη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000, ενώ για πρώτη

φορά γιορτάστηκε στις 20 Ιουνίου 2001. Αφορμή τότε ήταν τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Y. Behrakis/ ReutersΤι προέβλεπε η συνθήκη για το καθεστώς των προσφύγων;

Μεταξύ άλλων, η συνθήκη προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και 54 χρόνια έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 50 εκατ. ανθρώπους, ενώ έχει τιμηθεί και δύο φορές με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της.

Alkis Konstantinidis/ Thomson ReutersΠοιος θεωρείται πρόσφυγας;

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρόσφυγας είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιστρέψει στη χώρα του εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Alexandros Michailidis/SOOC

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει πως ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους.

Το 2016, υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως, σχεδόν 300.000 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Από αυτούς, τα 22,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, τα 40,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι (Συρία, Ιράκ) και 2,8 εκατομμύρια οι αιτούντες άσυλο.

«Μου λένε περίμενε, πόσο ακόμα;»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δίνουν τη δυνατότητα σ’ όλους όσους περιμένουν, να μιλήσουν.

Ο Οσάμα ζει εδώ και έναν χρόνο στη Μόρια της Λέσβου. Μετά από έναν χρόνο αναρωτιέται: «Μου λένε να περιμένω. Ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, έντεκα μήνες! Μέχρι πότε;»

Photo: AFP/Getty

The post Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μια μέρα που μας αφορά όλους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα