Παγκόσμια επαγρύπνηση υπό το φόβο «κυβερνοχάους»

07:45 15/5/2017 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια επαγρύπνηση υπό το φόβο «κυβερνοχάους», καθώς η Europol έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για νέα χτυπήματα των χάκερς από σήμερα, Δευτέρα, που ο κόσμος επιστρέφει στις εργασίες του και θέτει ξανά σε λειτουργία τους υπολογιστές του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση επηρέασε πάνω από 200.000 υπολογιστές σε πάνω από 150 χώρες σ’ όλο τον κόσμο την Παρασκευή. Στόχος των χάκερς ήταν ν’ αποσπάσουν χρήματα.

«Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 200.000 θύματα,

ιδίως επιχειρήσεις, σε τουλάχιστον 150 χώρες. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον περίπου 200 κυβερνοεπιθέσεων κάθε χρόνο όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο διευθυντής της Europol σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει», εκφράζοντας φόβους για αύξηση των θυμάτων.

Ο διευθυντής στρατηγικής ασφάλειας στην εταιρεία Symantec είπε απ’ την πλευρά του:

Δεδομένου ότι το εύρος είναι πολύ μεγάλο, μπορούμε να διερωτόμαστε εάν ο στόχος που είχαν ήταν το κυβερνοχάος

Το κακόβουλο λογισμικό Wannacry κλειδώνει τους υπολογιστές και οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους. Οι χάκερς τους ζητούν να πληρώσουν σε bitcoin ποσό ύψους 300 δολαρίων (275 ευρώ) προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα αρχεία.

Η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Digital Shadows σημείωσε πως καταβλήθηκε συνολικά ένα ποσό ύψους 32.000 δολαρίων σε bitcoin. «Το να πληρώνετε τα λύτρα δεν αποτελεί εγγύηση για την επαναφορά των αρχείων», προειδοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Ξεκίνησε με το να επιτεθεί σε βρετανικά νοσοκομεία προτού εξαπλωθεί ταχέως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόλις ένας υπολογιστής «μολυνθεί», ο ιός σκανάρει το τοπικό δίκτυο και μολύνει τους ευάλωτους υπολογιστές», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Europol.

The post Παγκόσμια επαγρύπνηση υπό το φόβο «κυβερνοχάους» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα