Ώρα μηδέν για το Brexit | Η May υπέγραψε το γράμμα που θα παραδοθεί στον Tusk

07:47 29/3/2017 - Πηγή: iPop

ΏραBrexit | μηδέν για το Brexit, του οποίου η διαδικασία ξεκινάει κι επίσημα αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, υπέγραψε το γράμμα το οποίο σημαίνει την έναρξη του Brexit και θα παραδοθεί στον Donald Tusk.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Downing Street έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της Theresa May την ώρα που υπογράφει την επίσημη επιστολή, η οποία θα παραδοθεί στις 12:30 ώρα Βρετανίας

στον Donald Tusk, εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα.

Η υποβολή του γράμματος στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για αποχώρηση της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε.

Η Theresa May έχει πλέον μπροστά της δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. τους όρους του «διαζυγίου», πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Μαρτίου του 2019.

Η επιστολή της May σχετικά με την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει απ’ την Ε.Ε., ενεργοποιώντας το άρθρο 50 απ’ τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα παραδοθεί στον Tusk απ’ τον Tim Barrow, τον μόνιμο εκπρόσωποςτης Βρετανίας στην Ε.Ε.

Με την εν λόγω επιστολή, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεκινήσει θετικά τις συζητήσεις, αλλά και να επαναλάβει τα 12 σημεία- «κλειδιά», στα οποία είχε αναφερθεί η ίδια ως στόχους.

Αφού ο Donald Tusk διαβάσει την επιστολή, μέσα σε 48 ώρες θα αποστείλει στις 27 χώρες ένα προσχέδιο με τις βασικές αρχές για τη διαπραγμάτευση. Εν συνεχεία, οι πρεσβευτές των 27 κρατών- μελών πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της σημερινής ομιλίας της May, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ίδια θα πει στον βρετανικό λαό:

Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία με τους κ.κ. Tusk, Juncker και Merkel την Τρίτη, η May και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της».

Photo: Christopher Furlong/PA

The post Ώρα μηδέν για το Brexit | Η May υπέγραψε το γράμμα που θα παραδοθεί στον Tusk appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα