Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής- «Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα γιατί έχουν βρεθεί λύσεις»

16:44 23/6/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε η διμερής Σύνοδος Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες. Brexit, τρομοκρατία και ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Στις κοινές δηλώσεις Merkel-Macron αναφέρθηκε ότι είναι θετικό ότι «Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα γιατί έχουν βρεθεί λύσεις». Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη Σύνοδο για Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία.

Στις κοινές δηλώσεις Macron- Merkel τονίστηκε ότι δεν τέθηκε στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα με την Γερμανίδα καγκελάριο να λέει «δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα γιατί έχουν βρεθεί λύσεις».

Το ότι δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα είναι καλό γιατί σημαίνει ότι βρέθηκε λύση

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως στη Σύνοδο συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, το Brexit και τις αποφάσεις για το κλίμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αναγκαίο να διερευνηθεί το θέμα του διεθνούς ρόλου που πρέπει να έχει η ΕΕ σε μια «μεταβατική φάση όχι μόνο για τις κοινωνίες μας αλλά για την γειτονιά μας και τις διατλαντικές σχέσεις».

Το βασικό ερώτημα στο οποίο σταθερά επανερχόμαστε είναι στο κατά πόσο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περιφερειακές προκλήσεις μέσα από την βάση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 28 κρατών- μελών στην συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως συμφώνησαν να «προχωρήσουμε συνολικά».

Η ΕΕ πρέπει να έχει τη δική της θέση στην άμυνα για να ενισχύσει τον ρόλο ενός σημαντικού παγκόσμιου παίκτη και να αναβαθμίσει τον περιφερειακό ρόλο της

Ακόμη, έγιναν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την άμυνα, χωρίς αυτό να σημαίνεις πως τα χρήματα ου θα δοθούν για την ενίσχυση της αμοιβαία ασφάλειας θα αφαιρεθούν από κονδύλια που αφορούν άλλους χρήσιμους πόρους και «ιδιαίτερα πόρους συνοχής», επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό το «ευρωπαϊκό ζήτημα».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως παρά τα βήματα που γίνονται για την προσέγγιση του διαλόγου και καλής γειτονιάς από την πλευρών των γειτόνων, σημειώθηκε μια ένταση της αεροναυπηγικής δραστηριότητας

Υπογράμμισα ότι στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να δώσουμε μία ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε βηματα ουσιαστικά, στα πλαίσια της καλής γειτονιάς και σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες για «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό».

Η ΕΕ και όχι η Κύπρος, δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες, δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις τις δυνατότητες της. Σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασα την ελπίδα ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις και δίκαιη και βιώσιμη λύση κάνοντας ένα βήμα προς τα μπροστά και υπογράμμισα ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια

Συζήτηση για το μεταναστευτικό- προσφυγικό

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «επαναβεβαιώσαμε τη στήριξη στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας».

Συμφωνήσαμε να υπάρξουν κοινά βήματα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και επανήλθαμε στην συζήτηση για την επιστροφή των ατόμων που η αίτηση ασύλου έχει ακυρωθεί.

Επιπλέον, αποφασίστηκε πως η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών δεν θα αφορά αποκλειστικά τις χώρες υποδοχής αλλά μια συνολικά «ευρωπαϊκή υπόθεση».

Κεφάλαιο οικονομία

Αναφερόμενος στο μεγάλο κεφάλαιο οικονομία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αν η ΕΕ εξαντλείται στο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγορών λειτουργεί παθητικά ως εντολοδόχος της και αυτό πραγματικά που χρειαζόμαστε είναι μια ΕΕ ρυθμιστικό παράγοντα και όχι έναν αγωγό και παθητικό εντολοδόχο».

Η ελληνική πλευρά έκανε τρεις επισυνάψεις που αφορούν την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας και νεοφανούς επιχειρηματικότητας συμμετέχοντας στην προσέλευση επενδύσεων την μόχλευση κεφαλαίων.

Για την Αγία Σοφία

Ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε με την Αγία Σοφία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «σταθερή και σθεναρή» σε μια ακόμα απόπειρα ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να αξιοποιηθεί με έναν τρόπο «που δεν αρμόζει στην ιστορία και την αξία του».

Όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας και η τουρκική πλευρά πρέπει να συμμορφωθεί σε όσα προβλέπουν οι διεθνής συμβάσεις και την προοπτική που θέλει να έχει σαν χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι αν θέλει να είναι μία χώρα που βλέπει προς την Ευρώπη πρέπει αυτές τις προκλήσεις να τις αφήσει κατά μέρους

Ο Τσίπρας για την Αγιά Σοφιά: Να αφήσει η… από Enikos_gr

Photo: EPA/OLIVIER HOSLET

The post Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής- «Δεν συζητήσαμε για την Ελλάδα γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα