Όλα τα κορίτσια αξίζουν ίση πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία- Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

08:23 11/10/2016 - Πηγή: iPop

«Όλα τα κορίτσια του κόσμου αξίζουν ίση πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία και τα βασικά ανθρώπινα αγαθά». Αυτή είναι η φράση με την οποία το Facebook μας λέει «καλημέρα» σήμερα, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού καθιερώθηκε το 2011 απ’ τον ΟΗΕ και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012. Ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού λόγω των

σφοδρών διακρίσεων και της βίας που δέχονται κορίτσια σ’ όλο τον κόσμο.

Η έκθεση της UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της UNICEF, κορίτσια ηλικίας ανάμεσα σε 5 και 14 ετών περνούν 40% περισσότερο χρόνο εργαζόμενα σε μη αμειβόμενες εργασίες και μεταφορά νερού και καυσόξυλων, σε σύγκριση με τα αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Τα δυσανάλογα βάρη ξεκινούν ήδη απ’ την ηλικία των 5 ετών, ενώ το ποσοστό του περισσότερου χρόνου που εργάζονται σε σχέση με τα αγόρια αυξάνεται, όσο μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNICEF:

Το φορτίο της μη αμειβομένης οικιακής εργασίας αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία και εντείνεται, καθώς τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία. Ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια θυσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για να μάθουν, να αναπτυχθούν και απλά να χαρούν την παιδική τους ηλικία. Αυτή η άνιση κατανομή της εργασίας μεταξύ των παιδιών διαιωνίζει επίσης τα στερεότυπα των φύλων και τη διπλή επιβάρυνση για τις γυναίκες και τα κορίτσια από γενιά σε γενιά

Άλλα συμπεράσματα της έκθεσης:

Τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική δαπανούν σχεδόν διπλάσιο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού σε σύγκριση με τα αγόρια.Οι χώρες όπου τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών έχουν την πιο δυσανάλογη επιβάρυνση από τις δουλειές του σπιτιού σε σύγκριση με τα αγόρια είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Υεμένη και η Σομαλία.Τα κορίτσια 10 έως 14 ετών στη Σομαλία δαπανούν τον περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού συνολικά: 26 ώρες κάθε εβδομάδα.

The post Όλα τα κορίτσια αξίζουν ίση πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία- Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
11/10 παγκοσμοα μερα του κοριτσιου
Τυχαία Θέματα