Οι τερματοφύλακες μπορούν να αποκρούουν πέναλτι με μια ψευδαίσθηση

16:32 11/11/2014 - Πηγή: iPop

Έρευνα δείχνει ότι οι τερματοφύλακες μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια των πέναλτι υιοθετώντας μια στάση που μιμείται μια κλασική οπτική ψευδαίσθηση.

Η ψευδαίσθηση Müller-Lyer είναι ένα πολύ γνωστή ψευδαίσθηση που αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, που διαφοροποιούνται από ένα βέλος που δείχνει προς τα έξω στη μία γραμμή και στην άλλη οι αιχμές είναι ανάποδες. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι ακριβώς ίσες στο μήκος, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται συνήθως τη μία ως μεγαλύτερη από την άλλη.

Οι ψυχολόγοι John van der

Kamp και Rich Masters αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον οι τερματοφύλακες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών υιοθετώντας στάσεις που μιμούνται την ψευδαίσθηση Müller-Lyer.

Σε 15 φοιτητές έδειξαν φωτογραφίες των τερματοφυλάκων στέκεται σε μία από τις 4 διαφορετικές στάσεις: χέρια τεντωμένα στο πλάι στο ύψος των ώμων, ανοιχτά χέρια προς τα πάνω, ανοιχτά χέρια προς τα κάτω και χέρια παράλληλα με το σώμα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτιμήσουν το ύψος του τερματοφύλακα. Οι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν το ύψος του στη στάση με τα ανοιχτά χέρια προς τα πάνω, αλλά υποτίμησαν αυτή με τα χέρια κάτω και τα παράλληλα χέρια, κατά μέσο όρο0,35 και 0,51 εκατοστά, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια έκαναν πείραμα σε 24 φοιτητές που κλήθηκαν να εκτελέσουν το πέναλτι σε οθόνες που προέβαλλαν τερματοφύλακες σε αυτές τις στάσεις. Στις στάσεις με τα χέρια πάνω, αντιλήφθηκαν τον τερματοφύλακα πιο μεγαλόσωμο από ό,τι ήταν και έριξαν τις μπάλες μακριά του. Αλλά στη στάση με τα χέρια κάτω ή παράλληλα με το σώμα, τον αντιλήφθηκαν ως πιο μικρόσωμο και τις έριξαν πιο κοντά του.

Το 2007 οι ίδιοι επιστήμονες έδειξαν ότι οι τερματοφύλακες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατεύθυνση του πέναλτι αν στέκονται ελαφρώς εκτός κέντρου.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Οι τερματοφύλακες μπορούν να αποκρούουν πέναλτι με μια ψευδαίσθηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα