Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα απ’ τα μάτια του Guterres | Το κάλεσμά του προς τους δύο ηγέτες

11:21 11/7/2017 - Πηγή: iPop

ΟιGuterres | εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα απ’ τα μάτια του Guterres καταγράφονται στα συμπεράσματα της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο). Σύμφωνα με τον κ. Guterres, οι διαπραγματεύσεις βίωσαν στιγμές «ιστορικής σημασίας» και η διαδικασία έφθασε σε «κρίσιμο στάδιο» μέσω πολυμερών συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου.

Η έκθεση

κυκλοφόρησε ανεπίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας κι εκεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει πως οι κ.κ. Αναστασιάδης και Akinci πέρασαν περιόδους υψηλής έντασης και άνευ προηγουμένου προόδου, αλλά παράλληλα, προκλήσεις και στιγμές στασιμότητας.

Για το δείπνο της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Guterres υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση σημείωνε ότι «η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός «ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας στη διαιρεμένη περιοχή».

Παράλληλα, ο Antonio Guterres εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλεί τους δύο ηγέτες να προβληματιστούν βαθιά για τα αποτελέσματα και για τον πιθανό δρόμο, που υπάρχει μπροστά.

Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, ο ρόλος του Οργανισμού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως παράγοντας διευκόλυνσης της διαδικασίας, παραμένει στη διάθεση των μερών

Τέλος, ο κ. Guterres τονίζει πως τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι «κρίσιμα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στην Κύπρο» τις εταιρικές σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες.

The post Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα απ’ τα μάτια του Guterres | Το κάλεσμά του προς τους δύο ηγέτες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα