Οι ασθένειες που κληρονομεί η κόρη από τη μάνα και πώς θα τις προλάβεις

21:00 12/5/2020 - Πηγή: iPop

Πολλά μπορεί να δώσει μια μάνα στην κόρη, και φυσικά δεν εννοούμε υλικά. Μπορεί ακόμα να είναι και ίδιες εξωτερικά ή στον χαρακτήρα να έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όμως υπάρχουν και κάποιες κληρονομικές ασθένειες από την μητέρα που καμία κόρη δε θα ‘θελε να πάρει, όσο κι αν θέλει να μοιάσει στη μαμά της. 

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη σωματική μας διάπλαση, στην εξωτερική εμφάνιση και τον χαρακτήρα, αλλά και στις αδυναμίες του σώματός μας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και η αϋπνία είναι καταστάσεις

που μπορεί να προκληθούν από έντονο στρες ή υπερβολική εργασία, αλλά και από γενετική προδιάθεση. Είναι γεγονός πως πολλά μπορούμε να κληρονομήσουμε από τους γονείς μας και να αφορούν την υγεία μας, όμως υπάρχουν κάποιες κληρονομικές ασθένειες από την μητέρα που επηρεάζουν μόνο τα κορίτσια.

Ποιες είναι αυτές;

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο κατάγματος. Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Η οστεοπόρωση αρχίζει να εκδηλώνεται μετά την εμμηνόπαυση, κατά την οποία τα οστά χάνουν ασβέστιο και γίνονται πιο εύθραυστα.

Πώς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο οστεοπόρωσης; 

Φρόντισε η διατροφή σου να περιέχει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφησή τους.Απόφυγε το κάπνισμα, το οποίο μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά ασβέστιο και προκαλεί μείωση της πυκνότητας των οστών.Πρόσεχε το βάρος σου και φρόντισε να γυμνάζεσαι.Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι αιτίες της νόσου είναι άγνωστες, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα προβλήματα των αρθρώσεων οφείλονται στην επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

Πώς να την αποφύγεις όσο γίνεται περισσότερο; 

Σταμάτα το κάπνισμα.Περιόρισε την κατανάλωση καφέ και κόκκινου κρέατος.Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.Πρόωρη γήρανση

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα σύνολο γονιδίων είναι υπεύθυνο για τη διάρκεια της φυσικής μας νεότητας. Γι’ αυτό βέβαια δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποτρέψεις, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς καθημερινά αντηλιακό, περιορίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα σημάδια γήρανσης και την κληρονομική ευαισθησία που μπορεί να έχεις στον ήλιο.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη πλήττει περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Στις γυναίκες, αυτή η ασθένεια είναι διπλάσια από ό,τι στους άνδρες και μπορεί να μπορεί να είναι ακόμα και χρόνια. Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι κληρονομική.

Πώς να την αποτρέψεις; 

Φρόντισε τη σωματική και ψυχική σου υγεία με το να τρως σωστά και ισορροπημένα, να κάνεις γυμναστική, να κοιμάσαι καλά και να είσαι καλά με τον εαυτό σου.Ζήτα βοήθεια από την οικογένειά σου κι ακόμα κι από ειδικό, αν χρειαστεί.

Asdrubal luna/ UnsplashΓλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και είναι κληρονομικό.

Πώς να το αποφύγεις; 

Μην ξεχνάς να πηγαίνεις στον οφθαλμίατρο και μεγαλώνοντας πιο τακτικά.Φρόντισε να γυμνάζεσαι και να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα.Καρδιαγγειακές παθήσεις

Στις γυναίκες, οι περιοχές αποθήκευσης λίπους καθορίζονται γενετικά. Επιπλέον, εάν η υψηλότερη συγκέντρωση λιποκυττάρων βρίσκεται στην κοιλιακή περιοχή, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου διπλασιάζεται. Η περίσσεια χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι επίσης κληρονομική και μπορεί να φράξει τις στεφανιαίες αρτηρίες, με αποτέλεσμα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Πώς θα αποτρέψεις κάτι τέτοιο; 

Πρόσεχε το βάρος σου, αφού το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, υπέρτασης και διαβήτη.Μείωσε το κάπνισμα και πρόσεχε τη διατροφή σου.Ημικρανία

Οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες, κάτι που μεταδίδεται επίσης γενετικά.

Τι μπορείς να κάνεις; 

Περιόρισε σημαντικά το αλκοόλ, τη σοκολάτα, τον καφέ και τα εσπεριδοειδή, αφού όλα αυτά προκαλούν ημικρανίες.Πιες πολύ νερό και ξεκουράσου μες τη μέρα.Αϋπνία

Η αϋπνία μόνο καλή δεν είναι και μπορεί να προκαλέσει άγχος, νεύρα και κατάθλιψη. Τα κακά νέα, όμως, είναι πως κληρονομείται από τη μητέρα στην κόρη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τι μπορείς να κάνεις; 

Απόφυγε τον καφέ, το τσιγάρο και τη σοκολάτα στο τέλος της ημέρας.Πριν πέσεις στο κρεβάτι, πιες ένα ρόφημα που σε στέλνει κατευθείαν για ύπνο.Φρόντισε να έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου.Μην κοιμάσαι με αρνητικές σκέψεις.

Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Δεν υπάρχουν ακόμη φάρμακα που να την προλαμβάνουν, αλλά μπορείς να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο εάν ακολουθήσεις έναν κατάλληλο τρόπο ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις; 

Σταμάτα το κάπνισμα, αφού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.Γυμνάσου και κράτα ενεργό το μυαλό σου.Περιόρισε την ζάχαρη και φάε μες τη μέρα φρούτα και λαχανικά.

7+1 tips για να “γυμνάσεις” το μυαλό σου! 

Καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών

Το 2013 η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί αποφάσισε να υποβληθεί σε μαστεκτομή και, το 2015 σε αφαίρεση των ωοθηκών. Ήθελε απλώς να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρκίνου, που προκάλεσε το θάνατο της μητέρας και της γιαγιάς της. Είναι φορέας του γονιδίου BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια γενετική μετάλλαξη δεν μετατρέπεται πάντα σε ασθένεια και ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνεις τέτοια δραστικά μέτρα όταν δεν έχεις συμπτώματα.

Πώς θα περιορίσεις την πιθανότητα αυτής της ασθένειας; 

Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ.Μην καπνίζεις.Φρόντισε να κάνεις συχνά τις απαραίτητες εξετάσεις και να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου.Προτίμησε τη γέννηση ενός παιδιού πριν από την ηλικία των 30 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πρώτο παιδί πριν από τα 30 τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Ασθένειες που έχουν διαφορετική επίδραση σε άνδρες και γυναίκες!

Photos: Pexels

Το άρθρο Οι ασθένειες που κληρονομεί η κόρη από τη μάνα και πώς θα τις προλάβεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα