Πότε θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις στα νησιά; Τι ισχύει για τις εκκλησίες από 17 Μαΐου;

18:38 12/5/2020 - Πηγή: iPop

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις μετακινήσεις στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Τι ισχύει για τις εκκλησίες; 

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου, 18 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 αφορούν σε δομές με ευάλωτες ομάδες, τα 7 μάλιστα αφορούσαν

μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας φτάνει τα 2.744. Από τα κρούσματα αυτά το 56% αφορά άνδρες.

Από τα παραπάνω συνολικά κρούσματα τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι τα 67 έτη και το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των θανάτων από τον ιό αυτό μέχρι σήμερα να φτάνει τους 152 συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Δείτε τον χάρτη με τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Μετακινήσεις στα νησιά

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Πρόθεση είναι από τις 25 Μαΐου να ξεκινήσουν οι ελεύθερες μετακινήσεις και στα υπόλοιπα νησιά, κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αλλά οι σχετικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Καύσωνας το Σαββατοκύριακο | Πού θα έχουμε 38άρια; 

Τι ισχύει για τις εκκλησίες;

Την Κυριακή 17 Μαΐου προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση την επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής, συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ, όπως σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε ακόμα:

5+1 facts που δεν ήξερες για τους ήρωες των ημερών, τους νοσηλευτές!

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Πότε θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις στα νησιά; Τι ισχύει για τις εκκλησίες από 17 Μαΐου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα