Οι απειλές της Τουρκίας και οι πραγματικοί κίνδυνοι για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

19:38 27/1/2017 - Πηγή: iPop

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, με την γειτονική χώρα να αντιλαμβάνεται την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών ως μια απόφαση που «κρύβει» πολιτικά κίνητρα, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι σ’ ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες, οριστική και αμετάβλητη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους 8 στρατιωτικούς την στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης

έστειλε νέο αίτημα έκδοσης προς την Αθήνα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μevlüt Çavuşoğlu, τόνισε πως, εξετάζεται η ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, ενώ είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση του Υπουργείου η οποία ανέφερε πως θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Το σχόλιο του Α. Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Τούρκων Αξιωματικών τονίζοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας».

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας» υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει τη χώρα «κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΝΔ: Να σταματήσει τις απειλές η Άγκυρα

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απ’ τη ΝΔ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές χαρακτηρίζοντας ως σοβαρό λάθος τη μετατροπή «ενός ζητήματος λειτουργίας του Κράτους Δικαίου σε πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής».

Ο δρόμος των απειλών προς την Ελλάδα, προς μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, επειδή η Δικαιοσύνη της – όπως όφειλε – σεβάστηκε το εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, είναι δρόμος ολισθηρός και επικίνδυνος. Όσο πιο γρήγορα τον εγκαταλείψει η Άγκυρα, τόσο καλύτερα για τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Τόσο καλύτερα για τις σχέσεις της με την Ευρώπη

Τι σημαίνουν, όμως, οι απειλές που εξαπολύει η Τουρκία και ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί κίνδυνοι για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα;

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί στο iPop.gr ότι η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών είναι ζήτημα τιμής και κύρους για τον T. Erdogan. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να δούμε την Τουρκία να κλιμακώνει την πίεση προς την ελληνική πλευρά ώστε να καταδείξει ότι το κόστος της απόφασης του Αρείου Πάγου είναι πολύ μεγάλο.

«Η Τουρκία επειδή δεν έχει κράτος δικαίου, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η απόφαση είναι δικαστική και θεωρεί ότι κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Γι’ αυτό και εξέδωσε εκ νέου αίτημα για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Αδυνατεί, όμως, να καταλάβει ότι η απόφαση δεν ελήφθη κρίνοντας τη συμμετοχή των Τούρκων στο πραξικόπημα, αλλά με βάση το είδος της μεταχείρισης που θα είχαν εάν επέστρεφαν στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η κατάρρευση της συνολικής συμφωνίας για το προσφυγικό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί η Τουρκία να επιθυμεί σε καμία περίπτωση, πόσο μάλλον να χρεωθεί αυτή την κατάρρευση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικεντρώνεται στην ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Εδώ τίθεται το ερώτημα εάν προηγείται η ευρωτουρκική συμφωνία ή το διμερές. Η επανεισδοχή απ’ την Ελλάδα προς την Τουρκία γίνεται με βάση τη διμερή συμφωνία».

Ποιο το κόστος για την Ελλάδα σε περίπτωση ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας;

Η διμερής συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή μεταναστών, όπως τονίζει ο κ. Φίλης, είναι μια συμφωνία ήδη προβληματική. Απ’ τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 700 επιστροφές, οπότε ακόμα κι αν κατέρρεε, δεν θα δημιουργούσε σοβαρές ανησυχίες στην Ελλάδα, εάν τηρούνταν φυσικά η συμφωνία για τις ροές.

Φυσικά, ακόμα και η κατάρρευση της διμερούς συμφωνίας θα αποτελούσε και πάλι αμφισβήτηση ενός μέρους της συνολικής συμφωνίας.

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές της Τουρκίας;

Κατά τον κ. Φίλη δεν είναι εύκολο η Τουρκία να κάνει πράξη τις απειλές τις οποίες εξαπολύει, καθώς τα ρίσκα είναι μεγάλα. «Δεν είναι εύκολο να διαταραχθούν γενικώς οι διμερείς σχέσεις για μια απόφαση η οποία σχετίζεται με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα κι όχι με κάποια πρόκληση απ’ την πλευρά της χώρας μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα επιλέξει για ένα διάστημα να ενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου ν’ασκήσει πιέσεις».

Επιπτώσεις στο Κυπριακό

Αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εξελίξεις με την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στο Κυπριακό, ο κ. Φίλης εξηγεί ότι η μοναδική συνέπεια θα μπορούσε να είναι ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την στάση της Ελλάδας ως «επιχείρημα» για να μην κάνει καμία υποχώρηση στο Κυπριακό. Όμως, αυτό θα είναι απλώς μια δικαιολογία διότι η μέχρι στιγμή στάση της δείχνει πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

Αυτό που θα υποστήριζε ενδεχομένως η Τουρκία είναι ότι η στάση της στο Κυπριακό δικαιώνεται γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα και μετά την απόφαση για τους Τούρκους στρατιωτικούς κλονίστηκε ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό και δεν προτίθεται να κάνει υπαναχωρήσεις στο Κυπριακό, χρεώνοντας μέρος αυτής της κατάστασης στο κλίμα που υπάρχει με μια χώρα, η οποία κατά την άποψή της καλύπτει πραξικοπηματίες.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τ. Erdogan ότι υπήρχαν Έλληνες αξιωματούχοι οι οποίοι του υποσχέθηκαν αρχικά ότι η επιστροφή των στρατιωτικών είναι ζήτημα χρόνου, ο κ. Φίλης σχολιάζει ότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο ήταν φυσικά ένα λάθος, καθώς θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί απ’ την πρώτη στιγμή ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα παρέμβει και η υπόθεση θα κριθεί απ’ την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Κ. Φίλης τονίζει, τέλος, ότι δεν αποκλείεται ο Τ. Erdogan να προχωρήσει σε κάποια δυναμική ενέργεια προκειμένου να δείξει ότι έχει prestige αντιδρώντας στην απόφαση για να κερδίσει περισσότερο τον τουρκικό λαό ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όμως, τα περιθώρια που έχει δεν είναι μεγάλα.

The post Οι απειλές της Τουρκίας και οι πραγματικοί κίνδυνοι για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα