Οι τρομακτικές εξαγγελίες του Trump και η δόση ρεαλισμού που περιέχουν

19:07 27/1/2017 - Πηγή: iPop

Ήδη απ’ την προεκλογική του καμπάνια ο Donald Trump είχε προχωρήσει σε εξαγγελίες που έκαναν τις ΗΠΑ αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο να τρέμει για το τι θα ακολουθήσει. Οι εξαγγελίες συνεχίστηκαν και ορισμένες έλαβαν «σάρκα και οστά» αφότου ο Trump ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Απ’ τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε

ότι θα απελάσει τους μετανάστες οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, υπέγραψε διάταγμα για την ανέγερση τείχους με το Μεξικό και υπέγραψε διάταγμα για απόσυρση των ΗΠΑ απ’ τη συμφωνία TPP, την οποία διαπραγματευόταν για χρόνια η Κυβέρνηση Obama.

Παράλληλα, προχωράει στην κατάργηση του Obamacare, ενώ όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, μέσα στην ημέρα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για πρόσφυγες από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Οι χώρες αναμένεται να είναι ορισμένες της Μέσης Ανατολής ή/και της βόρειας Αφρικής.

Πώς ερμηνεύονται, όμως, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Donald Trump και κατά πόσον θα γίνουν πράξη;

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, κληθείς να σχολιάσει τις μέχρι στιγμής κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου, υπογραμμίζει στο iPop.gr ότι αν ο Trump κινείται με αυτό τον τρόπο επειδή έχει στόχο να φέρει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα και να κάνει πίσω στα βασικά, παίρνοντας πίσω τις ογκώδεις απειλές και εξαγγελίες, «τότε θα έχουμε μια σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης».

Εάν, όμως, συνεχίζει ο κ. Φίλης, ο Trump εννοεί αυτά που λέει και τηρήσει αυτή την πολιτική, τότε θα έχουμε σοβαρά θέματα και σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα, ως Ευρώπη και ως πλανήτης.

Μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της πολιτικής του Trump για την Ελλάδα;

Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε ακόμα για τις πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα. Εάν, για παράδειγμα, επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές στις ΗΠΑ από Ευρώπη, είναι τόσο μικρός ο αριθμός των δικών μας εξαγωγών στις ΗΠΑ που ο αντίκτυπος θα είναι ελάχιστος. «Αλλά σε κάθε περίπτωση προς το παρόν κάνουμε μόνο εικασίες».

Οι κινήσεις του Trump σε σχέση με το ΔΝΤ, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, όμως, ο Trump δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του γι’ αυτό το ζήτημα, το μόνο που είχε πει παλιότερα όσον αφορά την Ελλάδα είναι ότι «ας ασχοληθεί η Γερμανία».

Όσον αφορά τη σχέση που θα διαμορφώσει με τη Γερμανία, τι ρόλο θα αποδώσει την Τουρκία, πώς θα προσεγγίσει τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, τι θα κάνει με τα θέματα της ενέργειας, είναι ζητήματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε ακόμα κι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

Το «φλερτ» Trump- Putin

Ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογραμμίζει ότι σίγουρα θα υπάρξει μια προσέγγιση ανάμεσα σε Trump και Putin, η οποία, όμως, δεν είναι εύκολη γιατί «αν πάμε σε μια συνολική προσέγγιση για τη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος, την Ουκρανία και το ζήτημα των κυρώσεων, τότε θα έχουμε μια θεαματική ανατροπή στο διεθνές στερέωμα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη».

Ξέρουμε ότι υπάρχει μια καλή πρόθεση, φαίνεται πως θα δημιουργηθεί μια καλή χημεία μεταξύ τους, όμως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών

Tο Σάββατο 28 Ιανουαρίου Trump και Putin θα έχουν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από τότε που ο πρώτος ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Το σίγουρο προς το παρόν είναι πως ο Donald Trump έχει δείξει ήδη τις ακραίες πολιτικές που προτίθεται ν’ ακολουθήσει, όμως, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά την τακτική την οποία τελικά θα εφαρμόσει και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να έρθει σε ρήξη με χώρες παγκοσμίως προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.

Photo: Illustrated | (Images courtesy Getty Images, AP Photo/Paul Sancya)

The post Οι τρομακτικές εξαγγελίες του Trump και η δόση ρεαλισμού που περιέχουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα