Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για προσπάθειες αποδυνάμωσης της Ρωσίας- Τι λέει για τα «Panama Papers»;

16:00 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη ο οποίος τονίζει πως γίνονται προσπάθειες αποδυνάμωσης της Ρωσίας. O Ρώσος Πρόεδρος παράλληλα απορρίπτει τις σχέσεις του με offshore λογαριασμούς. Νωρίτερα την Πέμπτη το Wikileaks υποστήριξε ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκονται οι ΗΠΑ, που είχαν ως απώτερο στόχο να πλήξουν τον Πούτιν. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση του

Παναμά δηλώνει έτοιμη να δημιουργήσει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα εκπονήσει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της βιομηχανίας ίδρυσης off-shore εταιρειών.

Στην αρχή της εβδομάδας, το Κρεμλίνο απέρριψε τα «Panama Papers» ως μη στοιχειοθετημένα και κατηγόρησε την «Putinophobia» για όλα.

Τι ανέφερε τότε το Κρεμλίνο;

«Στόχος ο Putin και η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας» σχολίασε το Κρεμλίνο τις αποκαλύψεις των Panama Papers και τις απέρριψε λέγοντας πως είναι αποκαλύψεις που γίνονται στα πλαίσια αποδόμησης του Vladimir Putin.

Να θυμίσουμε πως η πρωτοφανής διαρροή των οικονομικών πληροφοριών εκθέτει ένα δίκτυο υπεράκτιων προσφορών και δανείων αξίας περίπου £ 2 δισ. στα οποία εμπλέκονται στενοί φίλοι και συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.
Την Τετάρτη, το Wikileaks υποστήριξε ότι η διαρροή των εγγράφων χρηματοδοτήθηκε από την Ουάσινγκτον και από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο George Soros.

Οι οργανώσεις που ανήκουν στον επιχειρηματία έχουν κηρυχθεί από τη Ρωσία ως μη επιθυμητές.

Πέρυσι μάλιστα το γραφείο της Ρωσικής Εισαγγελίας είχε απαγορεύσει στους Ρώσους πολίτες και τις οργανώσεις να συμμετέχουν σε κάποιο από τα έργα δύο οργανώσεων του Soros, της Soros’s Open Society Foundations και του Open Society Institute Assistance Foundation.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Soros είχε ανακηρύξει τον Πούτιν ως «μη σύμμαχο» των ΗΠΑ και της Ε.Ε., λέγοντας πως έχει ως στόχο να κερδίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη διαίρεση της Ευρώπης.

US govt funded #PanamaPapers attack story on Putin via USAID. Some good journalists but no model for integrity. pic.twitter.com/5MnZbB6Zwz

WikiLeaks (@wikileaks) April 6, 2016

Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, Τζέραλντ Ράιλ, είπε πως ο Πούτιν δεν είναι ο στόχος, αλλά ότι οι αποκαλύψεις έχουν σκοπό να ρίξουν φως στην υπόθεση των offshores παγκοσμίως.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονίζουμε ότι πολλά ΜΜΕ μετά τις αποκαλύψεις των «Panama Papers», είχαν αναρωτηθεί γιατί στους καταλόγους αναφέρονται ελάχιστοι Αμερικανοί.

#PanamaPapers Putin attack was produced by OCCRP which targets Russia & former USSR and was funded by USAID & Soros. pic.twitter.com/tgeKfLuROn

WikiLeaks (@wikileaks) April 5, 2016

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Wikileaks σημείωσε στο RT, ότι θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα των «Panama Papers», ενώ σε ανάρτηση του Wikileaks στο Twitter αναφέρεται: «Εάν λογοκρίνεις ποσοστό μεγαλύτερο από το 99% των εγγράφων προσφέρεις εξ ορισμού το 1% στη δημοσιογραφία»

#PanamaPapers: If you censor more than 99% of the documents you are engaged in 1% journalism by definition.

WikiLeaks (@wikileaks) April 6, 2016

Τι είναι τα «Panama Papers»;

Πρόκειται για τη διαρροή 11, 5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mossack Fonseca, με πληροφορίες για πάνω από 214.000 offshore εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών αλλά και των μετόχων των εν λόγω εταιρειών.

Τα έγγραφα δείχνουν πώς οι ιδιώτες μπορούν, μέσω των υπεράκτιων εταιρειών, να κρύβουν τον πλούτο τους με σκοπό να αποφύγουν την φορολόγησή του. Οι πληροφορίες «καίνε» ηγέτες κρατών, πολιτικούς και στενούς τους συνεργάτες και διασημότητες από το χώρο του αθλητισμού.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 400 δημοσιογράφων από 107 Μέσα Ενημέρωσης από περισσότερες από 80 χώρες.

The post Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για προσπάθειες αποδυνάμωσης της Ρωσίας- Τι λέει για τα «Panama Papers»; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα