«Κλείδωσαν» Φορολογικό - Ασφαλιστικό, συμβιβαστική φόρμουλα για «Κόκκινα» δάνεια

14:30 7/4/2016 - Πηγή: Antinews

Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας με τους Θεσμούς και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει καταρχήν κείμενο συμφωνίας, το αργότερο έως την Κυριακή με το οποίο η Ελλάδα να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, ώστε εκεί να συζητηθεί σε πρώτη φάση, το άλλο μεγάλο θέμα, δηλαδή το χρέος. Την προοπτική αυτή περιέγραφε χθες ο υπουργός Οικονομικών μετά από μία, ακόμη,

πολύωρη σύσκεψη με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο χθες έγινε μια συζήτηση για το τι απαιτείται να γίνει αυτές τις μέρες, έως το Σάββατο που θα είναι εντατικές οι συνομιλίες με τους πιστωτές.

Όπως προκύπτει η κυβέρνηση ελπίζει μέχρι την Κυριακή να έχει κείμενο συμφωνίας ώστε να μεταβεί στις ΗΠΑ, με τον υπουργό να διευκρινίζει πάντως πως αυτό δεν φέρνει αυτόματα και την επόμενη δόση χρημάτων από την ΕΕ. Και αυτό επειδή όπως εξήγησε δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ ως χρηματοδότης, ζητήματα που θα εξεταστούν στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της περικοπής δαπανών, αντί της αύξησης των φόρων, οι οποίοι έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις στην ύφεση και τόνισε πως όλοι εργάζονται για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, αποφεύγοντας να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ σημείωσε πως το 2014 η χώρα βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από τα προγράμματα.

Τα προσεχή 24ωρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς ήδη έχει τεθεί ως σημαντικό ορόσημο η επιτυχής ολοκλήρωση των συζητήσεων έως τις 10 ? 12 Απριλίου, με δεδομένο ότι στις 15 Απριλίου επίκειται η κρίσιμη εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει, τουλάχιστον μια πρώτη προσέγγιση για το θέμα του χρέους. Ταυτόχρονα, όπως εκτιμούν ξένοι αξιωματούχοι, όλα για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί, με όσο πιο επαρκή τρόπο είναι εφικτό, έως τα μέσα Μαΐου. Και αυτό επειδή, ένα μήνα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βρετανία για το Brexit η Ε.Ε. θέλει να περιορίσει τις εστίες πιθανής έντασης.

Δέκα μέτρα - φωτιά
Κεντρικοί άξονες στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση είναι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα έως 3% του ΑΕΠ που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στο πακέτο που εξετάζεται περιλαμβάνονται σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ.

Σημείο - κλειδί παραμένει η επίτευξη συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και η συμφωνία επί της δομής και του τρόπου λειτουργίας του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Όσον αφορά στο φορολογικό πακέτο που αποτελεί τα δύο τρίτα των συνολικών δημοσιονομικών μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, τα βασικά σενάρια αφορούν στα εξής:

1 Καύσιμα: Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη αμόλυβδη βενζίνη που θα ο δηγήσει σε αύξηση της τιμής λιανικής περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο. Αύξηση του ΕΦΚ σχεδιάζεται και για το υγραέριο κίνησης.

2 Κινητή τηλεφωνία: Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% (για λογαριασμούς έως 50 ευρώ που είναι και συντριπτική πλειοψηφία) έως 20% (για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ).

3 Συνδρομητική τηλεόραση: Επιβολή ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση που θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10%-15%.

4 Καπνός: Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

5 Θέσπιση ειδικού τέλους διέλευσης στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.

6 Αυτοκίνητα: Προωθούνται αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

7 Τυχερά παιχνίδια: Το τέλος των πέντε λεπτών του ευρώ ανά στήλη δεν θα επιβληθεί και εξετάζονται άλλα μέτρα που θα αποφέρουν περί τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

8 Φυσικό αέριο: Το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

9 Ακίνητα: Σχεδιάζεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ.

10 Φορολογία εισοδήματος: Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με τους εξής συντελεστές:

• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ.

• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ

• 45% για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω.

Η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2000 ευρώ και θα δίδεται ολόκληρη για τους έχοντες εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 ευρώ και πάνω, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί. Πρακτικά, ο μηδενισμός της έκπτωσης θα γίνεται στις 219.000 ευρώ αντί για τις 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, θα φορολογούνται επίσης με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δίδεται η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα