Ο λιγότερο αηδιαστικός τρόπος για να χρησιμοποιείς τις δημόσιες τουαλέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς

15:19 15/3/2017 - Πηγή: iPop

Ο λιγότερο αηδιαστικός τρόπος για να χρησιμοποιείς τις δημόσιες τουαλέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φτιάξε την εικόνα στο μυαλό σου: Είσαι σε δημόσιες τουαλέτες. Βάζεις πολύ προσεκτικά μία γεναία ποσότητα χαρτιού στην λεκάνη, δημιουργώντας μία προστατευική ασπίδα ανάμεσα στην λεκάνη και το σώμα σου. Είσαι μερικά χιλιοστά από το να ακουμπήσεις την πορσελάνη … και τελικά το χαρτί πέφτει μέσα.

Αηδία; Λοιπόν, υπάρχουν καλά και κακά νέα! Ας αρχίσουμε με τα καλά! Τα καθίσματα από τις δημόσιες τουαλέτες είναι ένα από τα πιο καθαρά σημεία ολόκληρου του χώρου. Τα άσχημα νέα:

Οτιδήποτε υπάρχει μέσα σ’ αυτό τον χώρο είναι ιδιαιτέρως αηδιαστικά!

Η …. μικροβιακή αλήθεια

«Ένα από τα πιο καθαρά σημεία στις δημόσιες τουαλέτες είναι η λεκάνη. Αρκετοί άνθρωποι πριν την χρησιμοποιήσουν την καθαρίζουν χρησιμοποιώντας καθαριστικά και απολυμαντικά» σχολίαει ο Chuck Gerba, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Οπότε μην αγχώνεσαι αν έρθεις σε επαφή. Ακόμα και αν ο προηγούμενος δεν είχε καθαρίσει την λεκάνη, δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς πολύ λίγα μικρόβια μεταδίδονται μ’ αυτόν τον τρόπο τα οποία μπορούν να σε αρρωστήσουν, λέει η Kelly Reynolds, Ph.D, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, επίσης, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Και ακόμα κι αν θα μπορούσαν, το χαρτί τουαλέτας είναι πορώδες οπότε θα το αποτρέψει. (Παρήγορο.)

Η πραγματική απειλή βρίσκεται από κάτω, λέει η Gerba, «Το πιο βρώμικο σημείο γεμάτο μικρόβια στις τουαλέτες είναι πάντα το πάτωμα». Σύμφωνα με την έρευνα της Gerba, όταν πατιέται το καζανάκι στη τουαλέτα ένα σπρέι σταγονιδίων πετάγεται στον αέρα και στη συνέχεια καταλήγει σε κάθε επιφάνεια εντός ακτίνας 2 μέτρων.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν κλείνοντας το καπάκι. Το μόνο πρόβλημα: Στις δημόσιες τουαλέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί τα καπάκια, λέει η Reynolds. Πράγμα που σημαίνει η λαβή, το χαρτί τουαλέτας ακόμη και ττα πιαστράκια για τα πράγματα είναι hotspots για τα βακτήρια.

Και τελικά τι κάνεις;

Με όλα αυτά τα τρομακτικά πράγματα στο μυαλό. οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις να αρρωστήσεις είναι:

Βασίσου στο χαρτί

Σύμφωνα με τον Daniel Park, M.D., ένα παιδίατρο στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί για να ανοίξουμε τη βρύση, να πλύνουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό, να πάρουμε ένα άλλο χαρτί και στη συνέχεια με ένα άλλο χαρτί να κλείσω τη βρύση και να ανοίξω την πόρτα».

Πρόσεξε το καζανάκι

Σύμφωνα με την Reynolds πριν πατήσουμε το καζανάκι θα πρέπει να έχουμε φορέσει όλα μας τα ρούχα και να είμαστε έτοιμοι να βγούμε παό την τουαλέτα!

Κάτσε, μην κάνεις απλά βαθύ κάθισμα

Και όμως, σύμφωνα με την Reynolds το να καθόμαστε είναι καλύτερο από το να κάνουμε βαθύ κάθισμα καθώς αυτό μειώνει την πιθανότητα να λερωθεί η πορσελάνη με ούρα, οπότε μειώνει το ποσοστό μικροβίων πάνω της.

Πλύνε τα χέρια σου

Προφανώς και πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου μετά παόκάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, όταν μιλάμε μάλιστα για δημόσιες τουαλέτες τότε οι λόγοι πολλαπλασιάζονται, όπως και τα μικ΄ροβια!

Εάν συνεχίζεις να είσαι αγχωμένος για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορείς να αγοράσεις αντιμικροβιακά μαντηλάκια για τα χέρια σου, την λεκάνη και τα αντικείμενα σου που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τα σταγονίδια της τουαλέτας.

Photo:AP Photo/Andy King

The post Ο λιγότερο αηδιαστικός τρόπος για να χρησιμοποιείς τις δημόσιες τουαλέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα