Ο ήλιος εκτός απ’ την ψυχή θρέφει και το σώμα σου!

10:06 12/9/2017 - Πηγή: iPop
Ο ήλιος στην Ελλάδα δεν μας εγκαταλείπει ποτέ και γι’ αυτό πολλές φορές τον θεωρούμε δεδομένο. Ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες ξέρουμε πως βρίσκεται κάπου εκεί ψηλά και σύντομα θα εμφανιστεί πάλι.

Εκτός απ’ το γεγονός ότι μας φτιάχνει τη διάθεση, ξέρουμε στ’ αλήθεια πόσο σημαντικός είναι για το σώμα μας; Τι θα γινόταν λοιπόν, αν δεν σ’ έβλεπε καθόλου ο ήλιος;

Η υγεία της καρδιά σου θα βρισκόταν σε κίνδυνο

Χωρίς το ηλιακό φως σημαίνει

πως το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη D. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία απ’ τις καρδιακές παθήσεις. Οι υπεριώδεις ακτίνες ρυθμίζουν επίσης την καρδιακή πίεση. Έτσι, χωρίς τον ήλιο είμαστε πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν «ηλιόλουστα» συναισθήματα

Χωρίς τον ήλιο θα είχες λιγότερη σεροτονίνη -την ορμόνη ευτυχίας- στο σώμα σου. Ακόμα κι αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνεις ευτυχισμένος, το ηλιακό φως είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος, ειδικά αν το συνδυάσεις με την άσκηση.

Ακατέργαστα νεύρα

Θεωρείται πως αν τα παιδιά δεν πάρουν αρκετό ηλιακό φως, κινδυνεύουν περισσότερο ν’ αναπτύξουν ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, όταν γίνου ενήλικες.

Πόνοι

Χωρίς το ηλιακό φως θα έχεις περισσότερους πόνους σε όλο σου το σώμα. Ο ήλιος βοηθά στη θέρμανση των μυών του σώματος και στη μείωση του πόνου που προκαλείτε από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Μειωμένη πιθανότητα να μείνεις έγκυος

Χωρίς το ηλιακό φως, θα υπάρχει περισσότερη μελατονίνη στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτή είναι η ορμόνη που καταστέλλει τη γονιμότητα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Επιπλέον, οι γυναίκες που παίρνουν λιγότερο ηλιακό φως φτάνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα απ’ όσες εκτίθενται στον ήλιο. Επίσης, επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.

Μειωμένη ανοσία

Λιγότερο ηλιακό φως σημαίνει λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια. Και όσο λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια τόσο πιο δύσκολο είναι ν’ αντιμετωπίσεις τις λοιμώξεις.

Περισσότερες οδοντικές κοιλότητες

Ακόμη και τα δόντια σου υποφέρουν χωρίς ήλιο. Ανακαλύφθηκε πως οι άνθρωποι που παίρνουν λιγότερο ηλιακό φως αναπτύσσουν περισσότερα προβλήματα με τα δόντια τους.

Αιώνια χειμωνιάτικη κατάθλιψη

Χωρίς το φως του ήλιου θα είσαι κολλημένος σε μια μορφή κατάθλιψης. Το τεχνητό φως άλλωστε δεν μπορεί να αντικαταστήσεις πλήρως το φυσικό φως του ήλιου.

Αλλά παρ’ όλο που τα οφέλη είναι πολλά, να θυμάσαι πως ο πολύς ήλιος δεν σου κάνει καλό. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα και δερματικές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο. Όλα τα πράγματα είναι καλά με μέτρο.

Photos:depositphotos, greenmedinfo.com

Το άρθρο Ο ήλιος εκτός απ’ την ψυχή θρέφει και το σώμα σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα