Ο Φίλης δεν κάνει πίσω- Επιμένει για νέο βιβλίο Θρησκευτικών

11:57 6/10/2016 - Πηγή: iPop

Για το νέο βιβλίο των Θρησκευτικών μίλησε ξανά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Όπως επισήμανε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη το πρόγραμμα αναμόρφωσης του μαθήματος θρησκευτικών θα εφαρμοστεί από φέτος με το βιβλίο που υπάρχει, ενώ εκτίμησε, πως από τη νέα σχολική χρονιά το μάθημα θα βασίζεται στο καινούργιο βιβλίο.

Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε, πως η ευθύνη για την εκπαίδευση ανήκει στο

κράτος και σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού:

Ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν του χρόνου τα νέα βιβλία

Ο Υπουργός έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί τη χρονιά που διανύουμε λέγοντας:

Αυτή τη χρονιά θα συνεχίσει να διδάσκεται το ισχύον βιβλίο αλλά συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν από φέτος τα νέα προγράμματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση

Και εξήγησε εστιάζοντας στο νέο βιβλίο:

«Το νέο βιβλίο δεν θα είναι ομολογιακού ή κατηχητικού χαρακτήρα αλλά θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό».

«Το σχολείο προετοιμάζει όχι πιστούς αλλά πολίτες» είπε και αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και στο παρελθόν από την Ιεραρχία όταν πρωτοεκδόθηκε το ισχύον βιβλίο των Θρησκευτικών.

Για τη συνάντηση Τσίπρα- Ιερώνυμου:

«Η χθεσινή συνάντηση με τον Μακαριότατο βοήθησε να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις. Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες ή να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και τόνισε:

«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με την Εκκλησία».

Εν συνεχεία, ο Νίκος Φίλης σημείωσε, ότι στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος θρησκευτικών σε κατεύθυνση γνώσης των θρησκειών και εξήγησε «δεν είμαστε δογματικοί εμείς, συζητούμε».

Ο κ. Φίλης επίσης απάντησε και σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με το αν θα καθορίζουν το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης για τα άλλα δόγματα και θρησκείες αναφέροντας:

Αυτό το ζήτημα αφορά μόνο προαιρετική διδασκαλία των Θρησκευτικών και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Ιερώνυμου:

«Λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις απ’ το παρελθόν»- Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα- Ιερώνυμου

The post Ο Φίλης δεν κάνει πίσω- Επιμένει για νέο βιβλίο Θρησκευτικών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα