Νέες προκλήσεις για τα Ίμια από την Τουρκία- Ελληνικό ΥΠΕΞ: H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο

13:15 2/12/2016 - Πηγή: iPop

Νέες προκλήσεις για τα Ίμια από το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου.

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα, ισχυριζόμενη πως τα Ίμια είναι τουρκικά. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, δήλωσε ότι είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της Άγκυρας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες.
Είναι

γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικου ΥΠΕΞ αναφέρει σε προκλητικό ύφος ότι η τοποθέτηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι «εκτός τόπου και χρόνου» λέγοντας: «Η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο της δήλωσης».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του, Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο.

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη συνθήκη των Παρισίων του 1947, που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων».

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε αν αντιλαμβάνεται ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων

Να θυμίσουμε πως το Ελληνικό ΥΠΕΞ σχολίασε την Πέμπτη τις δηλώσεις Τσαβούσογλου μέσω ανακοίνωσης στην οποία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου «ανεύθυνους» και τον κατηγορεί πως, υπονομεύει τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε επίσης:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» και έτσι κατέριψε τους ισχυρισμούς Τούρκων πολιτικών που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει νησιά που ανήκουν στην Τουρκία».

Στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας ότι «στις προκλήσεις δεν θα απαντήσουμε με προκλήσεις αλλά και δεν θα τις δεχθούμε. Οι προκλήσεις θα έχουν την απάντηση που πρέπει και όποια άλλη απάντηση χρειαστεί».

The post Νέες προκλήσεις για τα Ίμια από την Τουρκία- Ελληνικό ΥΠΕΞ: H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το διεθνές Δίκαιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα