Νέα μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Μνήμη και Λίθοι

10:03 16/9/2014 - Πηγή: iPop

Ένας νέος χώρος περιπάτου και ηρεμίας «εγκαινιάστηκε» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στη μόνιμη, υπαίθρια έκθεση Μνήμη και Λίθοι παρουσιάζονται αρχαιότητες κατασκευασμένες από λίθο που χρονολογούνται κυρίως από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Έχουν βρεθεί σε παλαιότερες

και πιο πρόσφατες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Μαρμάρινες σαρκοφάγοι και ταφικοί βωμοί, αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων και αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης.

Στόχος είναι να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης Μνήμη και Λίθοι έγιναν την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014.

Γιατί ο τίτλος Μνήμη και Λίθοι ;

Το λογοπαίγνιο των ομόηχων λέξεων λίθοι-λήθη συνδέεται με τις μνήμες που κουβαλούν οι λίθοι. Η ανθεκτικότητά του υποσχόταν διάρκεια του στο χρόνο, γι” αυτό από λίθο οικοδομήθηκαν ναοί και δημόσια κτήρια και σε αυτόν λαξεύτηκαν αγάλματα ηρώων και θεών, ανδριάντες και προτομές ηγεμόνων και επιφανών πολιτών. Σε λίθο χαράχθηκαν οι νόμοι και τα ψηφίσματα των πόλεων, οι αναθηματικές επιγραφές προς τους θεούς, οι τιμητικές επιγραφές για τους άρχοντες, τους βασιλείς και τους αυτοκράτορες. Με λίθινες ανάγλυφες στήλες, βωμούς και μνημεία ο άνθρωπος αποχαιρέτησε τους νεκρούς του. Έτσι, τα λίθινα μνημεία αποτελούν ταυτόχρονα και μνημεία της λήθης.

Μαρμάρινη σαρκοφάγος πριν και μετά τις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μανόλη Ανδρόνικου 6

Θεσσαλονίκη

τηλ. κέντρο +30 2310 830538

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για ΑΜΕΑ.

The post Νέα μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Μνήμη και Λίθοι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα