Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό | Πόσο καλά ενημερωμένος είσαι;

17:44 22/3/2020 - Πηγή: iPop
| Πόσο

Πόσο καλά πληροφορημένος είσαι σχετικά με τον κορονοϊό; Γνωρίζεις όλες τις αλήθειες για τον κορονοϊό ή μήπως οι μύθοι που έχουν ακουστεί σε έχουν πείσει κι εσένα; 

Ο κορονοϊός απειλεί όλο τον κόσμο πλέον κι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το να είσαι σωστά πληροφορημένος κι ενημερωμένος για το τι συμβαίνει στη χώρα σου, αλλά και σ’ όλο τον πλανήτη είναι απαραίτητο, προκειμένου να συμβάλλεις κι

εσύ στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, δυστυχώς, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες πληροφορίες για την πανδημία. Πολλά fake news παραπληροφορούν τους πολίτες με αρκετούς μύθους σχετικά με την εξάπλωση και την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ωστόσο, μέσα από ένα πανεύκολο τεστ μπορείς να μάθεις κατά πόσο γνωρίζεις όλες τις αλήθειες για τον κορονοϊό ή να δεις αν έχεις πέσει στην παγίδα να πιστέψεις κάποια fake news.

Το τεστ αυτό αφορά μύθους και αλήθειες για τον κορονοϊό που οφείλεις να ξέρεις. Μόνο αν απαντήσεις σωστά και σε όλους τις ερωτήσεις και κάνεις το 12/12 σημαίνει ότι είσαι πλήρως ενημερωμένος με τα όσα συμβαίνουν γύρω σου αυτές τις μέρες.

Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις για τον κορονοϊό. 

Ο ΠΟΥ δίνει όλες τις απαντήσεις

Προκειμένου να περιοριστεί η παραπληροφόρηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το νέο κορονοϊό.

Ο νέος κορονοϊός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα.Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό.Μπάνιο με ζεστό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τη νέα ασθένεια του κορονοϊού.Ο κορονοϊός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα όπου έχουν αναφέρει κρούσματα.Ο κορονοϊός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του ιού.Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.Οι ανιχνευτές θερμότητας είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό.Ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα).Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς/ κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως κατά του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κοροναϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τακτική ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορονοϊό.Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά.Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο ενάντια σε βακτήρια.Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού (2019-nCoV). Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα.

Δες στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατρός καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους για τον κορονοϊό

Photo: Freepik

Το άρθρο Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό | Πόσο καλά ενημερωμένος είσαι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μύθοι, | Πόσο,mythoi, | poso