Μηνύματα στο εσωτερικό για κλείσιμο της αξιολόγησης κι επιστροφή στην ανάπτυξη

20:53 27/3/2017 - Πηγή: iPop

Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες όλες τις πλευρές για κλείσιμο της αξιολόγησης κι επιστροφή στην ανάπτυξη εστάλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε πως παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις

των δανειστών, «παραμένουμε εντός σχεδιασμού» και ξεκαθάρισε πως κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο είναι άστοχη κι επικίνδυνη.

Ο κ.Δραγασάκης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε έγκαιρα στις υποχρεώσεις της και επιδιώκει με συνέπεια ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μια συνολική συμφωνία. Όμως, «δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις που θα διαιώνιζαν το φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας για μια ήδη καταπονημένη κοινωνία».

Για το χρέος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σχολίασε ότι δεν υφίσταται δίλημμα «μείωση χρέους ή μεταρρυθμίσεις». «Η ελάφρυνση είναι αναγκαία και οι βαθιές αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι ακραία η άποψη που λέει ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο ως μοχλός πίεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Αιχμές Παπαδημητρίου για το ΔΝΤ

Αιχμές εναντίον του ΔΝΤ άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την δική του τοποθέτηση, υποστηρίζοντας πως ζητεί από την Ελλάδα τα αντίθετα από αυτά που γενικώς προτείνει.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, το ΔΝΤ γενικά προτείνει η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να συμπληρώνεται με πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης, θεωρώντας συμπληρωματικές τις μεταρρυθμίσεις με μία επεκτατική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, το ΔΝΤ σήμερα ζητά για την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα προσεχή έτη, θεωρώντας τα ικανά να συμπληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Ζητεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει».

Έκκληση Στουρνάρα για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο Γιάννης Στουρνάρας απ’ την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά. Κατά την γνώμη του ιδίου, η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει παραπάνω από ένα έτος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Ο κ. Στουρνάρας εν συνεχεία παρουσίασε της προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να τεθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

Άρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, μπορεί να επιτευχθεί με:επανεξέταση όλων των δημοσίων δαπανών με σκοπό την επαναστόχευσή τους, την ενίσχυση των ποικίλων μηχανισμών κινήτρων που εμπεριέχονται σε αυτές και τελικά τη μείωσή τους,την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών,την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καιτη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Μηνύματα στο εσωτερικό για κλείσιμο της αξιολόγησης κι επιστροφή στην ανάπτυξη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα