Μην φοβάσαι την κλιμακτήριο!

18:32 16/10/2014 - Πηγή: iPop

Ο μεγαλύτερος φόβος για κάθε γυναίκα είναι η κλιμακτήριος. Εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνίες, νεύρα και ότι άλλο έχουν ακούσει και δει από τις γυναίκες του κύκλου τους, τις φοβίζει και τις έχει κάνει να πιστέψουν πως ήρθε το τέλος τους σαν γυναίκες! Και, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες μπαίνουν στην κλιμακτήριο στα 51-52 τους, εκτός από κληρονομικές περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα. Η εμμηνόπαυση

όμως δεν σημαίνει πως ξαφνικά μία γυναίκα γερνάει και τελειώνει η ζωή τους καθώς –σύμφωνα με μελέτες- έχουν ακόμα μπροστά τους τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής.

Τι είναι η κλιμακτήριος;

Η κλιμακτήριος, διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια και είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Ουσιαστικά, είναι η περίοδος όπου ξεκινούν οι διαταραχές του κύκλου μέχρι να σταματήσουν τελείως. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, η πιθανότητα κύησης είναι χαμηλή μεν, υπαρκτή δε, γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματά η αντισύλληψη. Κατά την περίοδο αυτή, συνεχίζουν να παράγονται οιστρογόνα, σε περιορισμένο βαθμό, μέχρι τα επίπεδά τους να φτάσουν να είναι τελικά πολύ χαμηλά.

Τι είναι όμως αυτό που φοβίζει πραγματικά τις γυναίκες; Φυσικά, τα συμπτώματα! Τα συμπτώματα, όμως, διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα! Μάλιστα, το 20% των γυναικών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, το 60% έχουν ήπια συμπτώματα και το 20% βαριά. Oι ειδικοί εξηγούν ότι οι γυναίκες που έχουν έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να βιώσουν πιο «άσχημα» την κλιμακτήριο, επειδή το νευρικό τους σύστημα είναι πιο ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές. Τα συμπτώματα πάντως έχουν σχέση με τη διακοπή παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες και όλα εξαρτώνται και από το πόσο χαμηλά θα φτάσουν τελικά τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό. Oι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία της μήτρας, του κόλπου, των μαστών, επιδρούν άμεσα και έμμεσα στη λειτουργία άλλων οργάνων και επίσης επηρεάζουν τον ψυχισμό της γυναίκας.

Τα συμπτώματα που συχνά απασχολούν τις γυναίκες στην κλιμακτήριο είναι: οι εξάψεις , τα φουντώματα, οι εφιδρώσεις, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, η ξηρότητα του κόλπου που έχει ως συνέπεια τον πόνο κατά την ερωτική επαφή, η αύξηση των λοιμώξεων στην περιοχή του κόλπου καθώς και οι διαταραχές της ούρησης. Τέλος η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, τα ξεσπάσματα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες.

Πότε, όμως, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης; Περίπου το 50% των γυναικών φθάνουν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50 τους χρόνια και το 95% των γυναικών έχουν πια μπει στην εμμηνόπαυση μέχρι την ηλικία των 56 ετών. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσε που η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα. Οι περιπτώσεις των γυναικών που θα έχουν νωρίτερα τα σημάδια είναι όσες γυναίκες καπνίζουν και όσες έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες και ακτινοβολία αλλά και οι παχύσαρκες γυναίκες καθώς έχουν πιο πολλά οιστρογόνα. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πριν τα 40 αλλά είναι συνήθως κληρονομική και συμβαίνει στο 1-2% των γυναικών.

Οι γυναίκες που έχουν τα πρώτα σημάδια εμμηνόπαυσης πρέπει να κάνουν μία σειρά εξετάσεων! Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να κάνουν μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, Μέτρηση οστικής πυκνότητας αλλά και ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών!

The post Μην φοβάσαι την κλιμακτήριο! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα