Μεγάλη Eβδομάδα- Έθιμα και παραδόσεις σ΄ολόκληρη τη χώρα

15:17 25/4/2016 - Πηγή: iPop

Η Μεγάλη Εβδομάδα ή αλλιώς η Εβδομάδα των Παθών δεν είναι απλά επτά ημέρες στη σειρά. Αποτελούν το επταήμερο των βασανιστηρίων που οδηγούν στο θάνατο και εν συνεχεία στην Ανάσταση του Χριστού που συμβολίζει την Αναγέννηση και την ελπίδα.

Για να σας βάλουμε στον πνεύμα των ημερών σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν μίνι οδηγό της Μεγάλης Εβδομάδας με όλα όσα συμβαίνουν, πρέπει να κάνεις αλλά και να έχεις υπόψιν σου.

Γιατί ονομάζεται «Μεγάλη»;

Από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται κάθε ημέρα και

θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις …

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, καθεμιά απ’ τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα Tου λόγο.

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

πληροφορίες: wikipediaΜεγάλη Δευτέρα:

Η νηστεία ξεκινά και επίσημα για όσους θέλουν να κοινωνήσουν την Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο.

Τι άποψη επικρατούσε παλιότερα;

Αν ρωτήσετε τις γιαγιάδες σας θα θυμούνται πως τα χρόνια τα παλιά επικρατούσε η αντίληψη πως «η ευχή της νηστικής καρδιάς πιάνει», έτσι όλες οι κοπέλες έμεναν πιστές στην νηστεία τους καθώς περίμεναν πως όποια ευχή θα έκαναν θα πραγματοποιούνταν.

Μεγάλη Τρίτη:

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει για τα καλά και έτσι το καθάρισμα του σπιτιού πραγματοποιείται κυρίως αυτή την ημέρα.

Σε αρκετές περιοχές της χώρα μας η δεύτερη ημέρα της Μεγάλης εβδομάδας εκτός από το καθάρισμα περιλαμβάνει και την προετοιμασία των γλυκών (κουλουράκια, τσουρέκια κτλ).

Μεγάλη Τετάρτη:

Η ημέρα της νέα ζύμης σύμφωνα με τις προγιαγιάδες μας ή ακόμα και τις γιαγιάδες μας.

Τη συγκεκριμένη ημέρα οι γυναίκες έφτιαχναν τη νέα ζύμη- το προζύμι δηλαδή της χρονιάς που ακολουθούσε. Μάζευαν το αλεύρι τους και το πήγαιναν στον παπά της ενορίας τους για να το ευλογήσει.

Μεγάλη Πέμπτη:

Μπορεί να ακούσετε να την αποκαλούν και Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη καθώς είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά.

Την Μεγάλη Πέμπτη επίσης γίνεται και ο στολισμός του Επιταφίου από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας ακόμα και σήμερα ετοιμάζουν τον Ιούδα. Χρησιμοποιούν παλιά υφάσματα και φτιάχνουν μ΄αυτά το ομοίωμα του.

Μεγάλη Παρασκευή:

Η μέρα του πένθους. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και σύμφωνα με όσους κρατούν τις παραδόσεις τη συγκεκριμένη ημέρα δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι.

Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τις ενορίες της κάθε πόλης συναντιούνται σ΄ένα σημείο.

Σε αρκετά μέρη καίνε το ομοίωμα του Ιούδα το οποίο έχει φτιαχτεί από την προηγούμενη.

Η εν λόγω ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ατόμων που έχουν φύγει από τη ζωή γι΄αυτό άλλωστε πολύ συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους να ανάβουν το καντήλι και να αφήνουν λουλούδια.

Μεγάλο Σάββατο:

Η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σακαροστής και παράλληλα η μέρα της Ανάστασης.

Το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση, ενώ το βράδυ η Ανάσταση κατά την οποία δίνεται το Άγιο Φως και ακούγεται το Χριστός Ανέστη.

Ο συμβολισμός της Πρώτης Ανάστασης:

Σύμφωνα με τη γραφή αν και το σώμα του Χριστού βρίσκεται στον τάφο, ο Ιησούς κατεβαίνει προσωρινά στον Άδη με στόχο να μεταφέρει στους νεκρούς το Λόγο του.

Σε όλα τα σπίτια το Σάββατο και συγκεκριμένα το βράδυ ετοιμάζεται το αρνί ή το κατσίκι που θα σουβλιστεί, ενώ η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι, απολαμβάνει την μαγειρίτσα και ξεκινά το τσούγκρισμα των αυγών.

Τα έθιμα σ΄όλη τη χώρα είναι πολλά και φυσικά την τιμητική τους έχουν τα βεγγαλικά.

Στην Κέρκυρα αμέσως μετά την Πρώτη Ανάσταση σπάνε τους Μπότηδες που είναι κανάτες οι οποίες είναι γεμάτες με νερό θέλοντας να συμβολίζουν τον σεισμό που έγινε όταν αναστήθηκε ο Χριστός.

Το βράδυ της Ανάστασης στο Βροντάδο της Χίου δύο ενορίες ρίχνουν ρουκέτες και συναγωνίζονται η μια την άλλη.

Στην Ζάκυνθο στην Πρώτη Ανάσταση οι κάτοικοι απελευθερώνουν λευκά περιστέρια, ενώ στην Καλαμάτα ετοιμάζεται σαϊτοπόλεμος με εύφλεκτα υλικά.

Κυριακή του Πάσχα:

Η ημέρα που περιμένουν όλοι έφτασε.

Από νωρίς το πρωί τα κάρβουνα μπαίνουν στη φωτιά και τα κοκορέτσια γυρνούν στη σούβλα δίπλα στον οβελία.

Οι συμβολισμοί του Πάσχα:

Το αρνί: Συμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό.

Η λαμπάδα: Το φως το οποίο έφερε ο Χριστός όταν νίκησε το θάνατο με την ανάσταση του.

Τα πυροτεχνήματα: Με τον θόρυβο τους διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα.

photos:asda.com

The post Μεγάλη Eβδομάδα- Έθιμα και παραδόσεις σ΄ολόκληρη τη χώρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα