Με ποιο τρόπο επιδρά η καραντίνα στην ψυχική μας υγεία;

14:56 27/4/2020 - Πηγή: iPop

Μια νέα έρευνα προσπαθεί να διερευνήσει με ποιο τρόπο επιδρά η καραντίνα και η πανδημία στην ψυχική υγεία.

H παγκόσμια μελέτη γίνεται με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από 35 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με

εθνικούς συντονιστές τους Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα (καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ), Αγοραστό Θ. Αγοραστό (επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Ψυχιατρική Κλινική, ΑΠΘ), Έλενα Δραγκιώτη (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Linköping University της Σουηδίας) και Κωνσταντίνο Τσαμάκη, (ψυχίατρος, επισκέπτης ερευνητής στο King’s College του Ηνωμένου Βασιλείου).

Η μελέτη διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στον κεντρικό ισότοπο της έρευνας, όπου και εμφανίζονται οι πληροφορίες της έρευνας, μεταφρασμένες στην ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η μελέτη αφορά τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία και έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Μετά την ηλεκτρονική συγκατάθεση των συμμετεχόντων, συγκεντρώνονται ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) και σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.

Πώς ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την ερωτική διάθεση;

Η συμμετοχή στην έρευνα αυτή είναι εθελοντική και η μελέτη διεξάγεται με καθεστώς διασφαλισμένης πλήρους ανωνυμίας και μπορεί να διακοπεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Όλες οι ερωτήσεις είναι προαιρετικές.
Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του ΑΠΘ και απευθύνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού(Ενήλικες >18 ετών, Έφηβοι 14-17 ετών, Παιδιά 6-13 ετών). Οι ενήλικες θα απαντήσουν στο βασικό ερωτηματολόγιο της έρευνας COHFIT-Ενηλίκων.

Ενήλικοι και έφηβοι/-ες (14- 17 ετών) θα χρειαστεί να αφιερώσουν περίπου 30-35 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ παιδιά (6-13 ετών) περίπου 15-20 λεπτά.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Εάν θέλεις κι εσύ να συμμετάσχεις, δεν έχεις παρά να μπεις στον σύνδεσμο που παραθέσαμε παραπάνω και να απαντήσεις ειλικρινά στις ερωτήσεις.

Δες ακόμα:

Έχεις κουραστεί ψυχολογικά; Αυτά είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις!

Photo: Pexels

Το άρθρο Με ποιο τρόπο επιδρά η καραντίνα στην ψυχική μας υγεία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα