Με καιρό και επιδημίες παλεύουν οι πρόσφυγες- Η προθεσμία της Ελλάδας για το προσφυγικό

07:34 4/3/2016 - Πηγή: iPop

Ο καιρός αλλά και οι επιδημίες είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι με τους οποίους παλεύουν οι πρόσφυγες. Οι ασφυκτικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στους καταυλισμούς προσφύγων σ’ όλη την Ελλάδα και η πρόσβαση των ατόμων σε ελάχιστα αγαθά, δυσχεραίνει την θέση τους, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το βράδυ της Πέμπτης εγείρουν κινδύνους να αυξηθούν οι ασθένειες, ειδικά στα μικρά παιδιά. Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

τονίζει πως η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι 12 Μαΐου να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Όσοι περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη, τόση λιγότερη είναι η πρόσβαση στα βασικά: νερό, φαγητό, φάρμακα. Οι τουαλέτες είναι εξαιρετικά λίγες για τον αριθμό των προσφύγων, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την κατάσταση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για πιθανή εξάπλωση επιδημιών. Πολλά παιδιά υποφέρουν από ασθένειες λόγω του κρύου και της μεγάλης ταλαιπωρίας, τονίζει η ΜΚΟ.

Τρία πλοία έχουν φθάσει από το πρωί της Παρασκευής στον Πειραιά μεταφέροντας συνολικά 1.000 άτομα.

Δ. Αβραμόπουλος: Μέχρι 12 Μαΐου πρέπει η Ελλάδα να έχει καταφέρει να ελέγξει τα σύνορά της

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραχωρώντας συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα προειδοποίησε πως εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προστατέψει τα σύνορά της μέχρι 12 Μαΐου, τότε θα ληφθούν έξτρα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης δήλωσε: «Η Ελλάδα θα έχει προθεσμία έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου . Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη».

Ο ίδιος είπε πως στόχος της Κομισιόν είναι η επαναφορά της Σένγκεν στην κανονική της λειτουργία μέχρι τον Νοέμβριο.

Στα μέσα Μαρτίου η Κομισιόν σκοπεύει να προχωρήσει στην παρουσίαση προσχέδιων νόμου για την μεταρρύθμιση του κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο οποίος προβλέπει ότι οι αιτήσεις του ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται στην χώρα όπου έγινε η αίτηση.

Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Με καιρό και επιδημίες παλεύουν οι πρόσφυγες- Η προθεσμία της Ελλάδας για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα