«Έγκαιρα θα επιστρέψουν οι Θεσμοί» – Τι ζητά το ΔΝΤ;

22:18 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Έγκαιρα θα επιστρέψει το ΔΝΤ και συνεπώς και οι επικεφαλής και της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στην Αθήνα, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Jerry Rice, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ζητούν από την Ελλάδα κάτι πέρα από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού.

Όσον αφορά το

«μυστικό δείπνο» στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως σημειώθηκε πρόοδος και επιβεβαίωσε και την παρουσία του Πολ Τόμσεν στην συνάντηση.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα όσα λέγονται ότι το ΔΝΤ αποτελεί βάζει εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Rice είπε: «Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

Πρόσθεσε πως η δουλειά του ΔΝΤ είναι «να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας».

Αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου και στο άρθρο του Πολ Τόμσεν στο blog του. Ξεκαθάρισε πως ο Τόμσεν απλά ήθελε να εξηγήσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, τονίζοντας την δυσκολία της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στους στόχους που έχουν τεθεί. Παράλληλα, είπε πως ο Τόμσεν υπογράμμισε πως αν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε και οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν λιγότερο απαιτητικές.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018 στο 4-5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ο Rice επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου δεν έχουν αλλάξει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ επιμένει στην λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί;

Ο Jerry Rice είπε πως η επιστροφή του ΔΝΤ, συνεπώς και των υπόλοιπων Θεσμών, θα γίνει έγκαιρα, αλλά η ημερομηνία θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup.

Παράλληλα, τόνισε πως: «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ανησυχίες Τσακαλώτου

Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γύρω από τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΔΝΤ, για τις απαιτήσεις του περί επιπλέον μειώσεων στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΔΝΤ και στην στάση που κρατά σχετικά με τις επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα είπε πως κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ««εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής του ΔΝΤ έφυγαν στις 5 Φλεβάρη και είπαν πως θα έρθουν σε δέκα ημέρες και τώρα έχει σχεδόν περάσει ένας μήνας. Το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση και δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα».

Δεν δίνει απάντηση για την επιστροφή του κουαρτέτου ο Ντάισελμπλουμ

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε πως η χώρα το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μικρή πρόοδο, όμως, το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας: «Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολλανδική Βουλή.

The post «Έγκαιρα θα επιστρέψουν οι Θεσμοί» – Τι ζητά το ΔΝΤ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα