Λύση αλά ιταλικά για τα «κόκκινα δάνεια»;

19:01 4/5/2016 - Πηγή: iPop

Το ιταλικό μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα για τα «κόκκινα δάνεια», όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «τα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για την πιθανή έκδοση τιτλοποιημένων απαιτήσεων βάσει μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και για τη χρήση των απαιτήσεων αυτών».

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι ανοίγει παράθυρο σχετικά με την προστασία των κόκκινων δανείων

λέγοντας: «Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι “στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ειδική απαίτηση η οποία να υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους», ενώ συμπληρώνει ότι «επαφίεται πλήρως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αποφασίζουν, βάσει καθαρά εμπορικών κριτηρίων, ποια εργαλεία χρησιμοποιούν κατά τη διαδικασία διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τι προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια»;

Το σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο δεν θεωρείται τελικό μιας και δεν φέρει την υπογραφή των Θεσμών, δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ενώ αναφέρεται αναλυτικά τι προβλέπεται για την πρώτη κατοικία και τη μεταβατική περίοδο.

Συγκεκριμένα, για τα μη εξυπηρετούμενα προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος, είτε αυτά μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες, είτε παραμείνουν στις τράπεζες.

Τα δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία εξαιρούνται από τη μεταβατική περίοδο. Πρόκειται για όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία κι όχι μόνον τα στεγαστικά.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πλαίσιο προστασίας παραμένει το ίδιο για τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες.

Οι μη τραπεζικές εταιρείες θα πρέπει με τη σειρά τους να κάνουν πρόταση ρύθμισης, ενώ πρόκειται να γίνει και βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

The post Λύση αλά ιταλικά για τα «κόκκινα δάνεια»; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα