Κρίσιμη μέρα για τα ραντεβού κουαρτέτου- Κυβέρνησης

07:35 2/2/2016 - Πηγή: iPop

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις συναντήσεις κουαρτέτου- Κυβέρνησης, μιας και ο Γ. Κατρούγκαλος συναντάται με τους Θεσμούς για το ασφαλιστικό, ο Γ. Σταθάκης για τα κόκκινα δάνεια, ενώ παράλληλα παραδίδεται και η πρόταση για το φορολογικό.

Τι θα παραδώσει η Κυβέρνηση στους Θεσμούς;

Τις προτάσεις για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια αλλά και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, οι οποίες θα φέρουν 1,8 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ

φαίνεται πως επιθυμεί να θέσει έξτρα προϋποθέσεις τόσο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με την πρότασή της για το φορολογικό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι θα μπορέσουν να εξοικονομηοθούν 300 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές φόρου για το 2016 και αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος. Επιπλέον η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ενοίκια, ποιο θα είναι το αφορολόγητο, τι θα ισχύσει με τους αγρότες αλλά και εάν θα διατηρηθούν και ποιες φοροαπαλλαγές.

Οι ελληνικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια αφορούν τους μεγάλους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες, την τροποποίηση του νόμου του Δένδια σχετικά τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τον κανονισμό για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων, στεγαστικών και επιχειρηματικών σε ξένα funds.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την κύρια σύνταξη

Μιλώντας στον Ενικό το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η πρόταση της κυβέρνησης είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης, με το ποσό αυτό να αποτελεί βάση της σύνταξης».

Είπε πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κι ότι σκοπός είναι να μην μειωθούν ούτε και οι επικουρικές, όμως υπάρχει ανάγκη για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

«Θέλουμε να μοιράσουμε τη μικρότερη αυτή πίτα με δικαιότερο τρόπο. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι δικό μας και όχι μεταφρασμένο από τους Θεσμούς».

Για τους αγρότες υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τα ίδια με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όμως πρέπει κι εκείνοι να πληρώνουν φόρους, όπως όλοι οι Έλληνες. Τα 10 ευρώ παραπάνω δεν θα είναι καταστροφή για τους αγρότες. Το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ».

Τέλος, για το Μνημόνιο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «δεν είναι δική μας πολιτική, συμβιβασμός ήταν. Ρίξαμε στο τραπέζι το δημοψήφισμα ως ατομική βόμβα και μας απάντησαν με το κλείσιμο των τραπεζών» πρόσθεσε και τόνισε εν συνεχεία ότι «δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε».

The post Κρίσιμη μέρα για τα ραντεβού κουαρτέτου- Κυβέρνησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα