Μητρώο και κώδικα δεοντολογίας για τα online media

22:00 1/2/2016 - Πηγή: iPop

Μητρώο και κώδικα δεοντολογίας των online media πρόκειται να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Συνάντηση με την διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος είχε σήμερα ο Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε τόσο η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία μητρώου και κώδικα δεοντολογίας των online media

όσο και το πλαίσιο εντός του οποίου θα προχωρήσει η αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Στη συνάντηση, τον ΣΔΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός του, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, η Ταμίας κυρία Υβέτ Κοσμετάτου και η Γενική Διευθύντρια, κυρία Νερίνα Κομιώτη.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) χαιρέτησε την πρωτοβουλία για τα online media και υπογράμμισαν πως προέχει να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εκτεταμένος διάλογος πριν αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο, τελικά, θα εφαρμοσθούν τα όσα προβλέπονται στο νόμο 4279/14 περί απευθείας τιμολόγησης.

Η διοίκηση του ΣΔΕ τόνισε πως πλέον η διαφημιστική πίτα είνα φανερά μειωμένη καθώς από τα 600 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στο τραπέζι προ κρίσης πλέον δίνονται μόλις 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως και εξήγησαν πως οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί σαν ποσό είναι πλασματικό. Υπογράμμισαν μάλιστα πως είναι αναγκαίο η τηλεοπτική αγορά πρέπει να λειτουργεί με όρους αγοράς σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Συνάντηση Ν.Παππά με την ΠΟΕΣΥ

Ανάμεσα στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ήταν και η επαφή με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέρουν μάλιστα ότι «ο υπουργός Επικρατείας άκουσε τις προτάσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των δημοσιογράφων σχετικά με την τελική μορφή που θα λάβει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ώστε, μετά από 25 χρόνια, να λειτουργήσουν με επίσημη άδεια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνιστά πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των φορέων και αύξησε σημαντικά τα κατώτατα όρια προσωπικού που απαιτούνται από τους υποψήφιους στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση.»

Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ τονίστηκαν, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ανάγκη να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, με ταυτόχρονη προσφορά εγγυήσεων στους εργαζόμενους που ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που ήδη, εδώ και χρόνια, βιώνουν οι δημοσιογράφοι (μπλοκάκια, μαύρη εργασία, ατομικές συμβάσεις, κύματα απολύσεων κ.λπ.). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ο συνολικός αριθμός των άνεργων δημοσιογράφων ανέρχεται σε 2.000 και αντιστοιχεί σε ανεργία τουλάχιστον 40%.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο αριθμός των αδειών είναι απόφαση που ανήκει στην κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την τήρηση της δεοντολογίας και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.»

Επίσης, «η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.»

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΕΕ Δημήτρης Χορταριάς, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας και ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς.

Συνάντηση Ν. Παππά με τη διοίκηση της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας:

Ο Υπουργός Επικρατείας ενημερώθηκε για τις απόψεις της Ένωσης σχετικά με την υλοποίηση των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και τις προτάσεις της προκειμένου να ξεπεραστούν παθογένειες δεκαετιών, ενώ ο ίδιος τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Από την πλευρά της ΕΕΤΕΠ τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η πρόθεση για συμβολή στην εξυγίανση του κλάδου, που απαρτίζεται σήμερα από 90 ενημερωτικά κανάλια διαφόρων βαθμών επάρκειας ανά την ελληνική επικράτεια.Ο προβληματισμός σχετικά με τη μη αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΡ, όλα τα τελευταία χρόνια.Το αίτημα τους να μειωθεί το υπερβολικό τίμημα που χρεώνει η Digea στα περιφερειακά κανάλια.Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΕΠ υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωση να κατευθύνεται σε περιφερειακά μέσα το 30% της κρατικής διαφήμισης.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ κ. Αντώνης Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Σιμόπουλος και ο Σύμβουλος της Ένωσης κ. Τρύφωνας Δάρας.

Συνάντηση του Υπουργού με την ηγεσία της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής:

Από την πλευρά της ΕΤΙΤΑ τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η ιδιαίτερα θετική της στάση απέναντι στην εφαρμογή του νόμου για τα media, όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και, κυρίως, στο τμήμα του που ορίζει κατώτατα όρια αριθμού εργαζομένων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις άδειες.Η ανησυχία της σχετικά με τον κίνδυνο δόλιας πτώχευσης εκ μέρους των υφιστάμενων επιχειρήσεων τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να απαλλαγούν από υποχρεώσεις και εργαζόμενους. Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν ενταχθεί στο νέο νόμο και αποτρέπουν πλήρως τέτοια φαινόμενα.Η ανεργία που ήδη μαστίζει τον κλάδο, όλα τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως αναφέρθηκε ξεπερνά το 30%.Επίσης, οι εκπρόσωποι των τεχνικών υπογράμμισαν την ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επανέλθει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ κ. Γιώργος Σκεπετζάκης, ο Πρόεδρος της ΕΤΙΤΒΕ (Βορείου Ελλάδος) κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και ο νομικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Περπατάρης.

The post Μητρώο και κώδικα δεοντολογίας για τα online media appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα