Κρίσιμη επίσκεψη Merkel στην Άγκυρα εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων

07:57 2/2/2017 - Πηγή: iPop

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη, την Άγκυρα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Tayyip Erdoğan, αλλά και τον Binali Yıldırım.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα, όπως η συμφωνία για το προσφυγικό ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, η συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, οικονομικά ζητήματα αλλά και οι σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας μετά την απόφαση για μη έκδοση των Τούρκων

στρατιωτικών και τις μετέπειτα τουρκικές προκλήσεις.

Η Merkel αναμένει τις δεσμεύσεις του Erdogan για το προσφυγικό, όμως, και ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει εκ νέου πιέσεις για ζητήματα που συνοδεύουν τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως είναι η βίζα των Τούρκων πολιτών.

Παράλληλα, το συριακό αλλά και το Κυπριακό είναι δύο ζητήματα, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη της Merkel πως η Τουρκία είναι «ένας εξαιρετικά σημαντικός γείτονας και εταίρος, με τον οποίο η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις και λόγω των εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα».

Σε κρίσιμο στάδιο οι σχέσεις Γερμανίας- Τουρκίας

Στο μεταξύ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σε τεντωμένο σκοινί μετά τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι το Βερολίνο προστατεύει υποστηρικτές του κουρδικού κόμματος.

Ο αναπληρωτής Τούρκος Πρωθυπουργός είπε σε δηλώσεις του ότι η Γερμανία «υποθάλπει κάθε τρομοκράτη που δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία».

Παράλληλα, ο Erdogan έχει δηλώσει ότι έχει παραδώσει στις γερμανικές Αρχές 4.000 φακέλους με υπόπτους για τρομοκρατία οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία, όμως, δεν έχει λάβει απάντηση.

Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις Τούρκων πολιτών για άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2016. Από τις 1.700 αιτήσεις του 2015, το 2016 διαμορφώθηκαν σε 5.700. Η Άγκυρα έχει καλέσει το Βερολίνο να απορρίψει την αίτηση για άσυλο πολιτών, των οποίων το διαβατήριο στο εξωτερικό έχει ανακληθεί.

Επικοινωνία Τσίπρα- Merkel

Πριν την επίσκεψή της στην Τουρκία, η A. Merkel είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πολιτικοί στάθηκαν στην ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός τόνισε εμμέσως στην A. Merkel να μεταφέρει το εν λόγω μήνυμα στην Τουρκία.

The post Κρίσιμη επίσκεψη Merkel στην Άγκυρα εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα