Κοτζιάς: Οι διασκέψεις για το Κυπριακό συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα

15:48 1/7/2017 - Πηγή: iPop

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις συζητήσεις της Παρασκευής το βράδυ για το Κυπριακό, στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ επιβεβαίωσε την εξακολούθηση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος έκρινε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, António Guterres αναφέρθηκε πάνω σε κεντρικά ζητήματα, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Σε

ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Ο κ. Guterres είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να σας πω ότι εγώ ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαδικασίες, ενώ δήλωσε πως «Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων». Ταυτόχρονα πρόσθεσε, «το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα.»

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Guterres, αναφέρθηκε σχετικά με το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών, στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί, καλώντας τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Παρά το γεγονός ότι ο Guterres, αναχώρησε το Σάββατο, είναι γεγονός ότι έθεσε κάποιες βάσεις για συνεχίσουν οι συμμετέχοντες το βηματισμό τους στο δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος μάλιστα είπε πως όλες οι πλευρές μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι, ούτε σύντομη, ούτε με καταληκτική ημερομηνία, γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη.

Εκπρόσωπος του Guterres σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, ανέφερε: «Προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».

Ο γενικός γραμματέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος σ’ αυτές τις προσπάθειες για να προσφερθεί στο λαό της Κύπρου μια συνολική διευθέτηση.

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα, υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, με τη συμμετοχή ηγετών, τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις.

Διάβασε επίσης:

Χωρίς τον Guterres συνεχίζεται η διάσκεψη για το Κυπριακό

The post Κοτζιάς: Οι διασκέψεις για το Κυπριακό συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα