Ευρώπη: Ύστατος φόρος τιμής στον Helmut Kohl-Photos

14:59 1/7/2017 - Πηγή: iPop

Ύστατο φόρο τιμής απέτισε η Ευρώπη το μεσημέρι του Σαββάτου, στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Helmut Kohl στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εκεί παρευρέθηκαν είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας πρώην μονάρχης και πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες.

Χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τελετή, με το φέρετρο να καλύπτεται με την ευρωπαϊκή σημαία και να μεταφέρετε από οκτώ Γερμανούς στρατιωτικούς και να τοποθετείται πάνω σ’ ένα βάθρο στο κέντρο του ημικυκλίου.

Μπροστά από το φέρετρο τοποθετήθηκαν

τρία στεφάνια: το ένα στα χρώματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ανέφερε πριν την τελετή: «Ο Helmut Kohl ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά».

Ο Helmut Kohl διετέλεσε καγκελάριος επί 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998, με τον Jean-Claude Juncker να υπογραμμίζει ότι «η κληρονομιά του για την Ευρώπη είναι τεράστια» και να ανακοινώνει πριν την έναρξη της τελετής «Θα πάρω τον λόγο ως φίλος και όχι ως ηγέτης». Ο ίδιος μάλιστα είχε την πρωτοβουλία για αυτόν τον φόρο τιμής για έναν από τους τρεις ηγέτες που ανακηρύχθηκαν «επίτιμοι πολίτες της Ευρώπης».

Δεκαεπτά ηγέτες της ΕΕ, έδωσαν το παρόν μεταξύ των οποίων η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May, o πρώην μονάρχης της Ισπανίας, Juan Carlos και τον πρώην πρωθυπουργό Felipe González, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Romano Prodi, τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, José Manuel Barroso.

Εκείνοι που εκφώνησαν ομιλίες στη διάρκεια της τελετής ήταν: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Επίσης, μετά από αίτημα της χήρας του, εκφώνησαν λόγους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Felipe Gonzalez, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev. Τις τελευταίες δύο ομιλίες εκφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

REUTERS/Arnd WiegmannREUTERS/Arnd WiegmannREUTERS/Francois LenoirREUTERS/Arnd WiegmannREUTERS/Arnd Wiegmann

Photo: REUTERS/Francois Lenoir

The post Ευρώπη: Ύστατος φόρος τιμής στον Helmut Kohl-Photos appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα