Κόντρες στη Βουλή- Αρνήθηκαν την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση

12:54 29/3/2016 - Πηγή: iPop

Διαξιφισμοί στη Βουλή την Τρίτη αναφορικά με την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για την διαπραγμάτευση. Τελικά η πλειοψηφία της Επιτροπής πήρε την απόφαση η ενημέρωση να πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να δείξει την αντίθεση του αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ προηγουμένως ζήτησε την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο αναφορικά με την κύρωση κοινοτικών

οδηγιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε:

Αυτό που συζητάμε είναι η υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι. Δεν συζητάμε καινούργια ατζέντα θεμάτων, να είναι σαφές. Συζητάμε την ολοκλήρωση του 4336/2015

Ενώ παράλληλα επισήμανε:

«Να ενημερώνουμε θέμα – θέμα; Σας θυμίζω ότι στη διαπραγμάτευση ήταν το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων και κατέληξε θετικά. Τι να απαντήσουμε σ’ αυτούς που έλεγαν ότι θα φορολογηθούν; Θεωρείτε λογικό να λέμε βήμα – βήμα ή θέμα – θέμα;».

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας ο οποίος δήλωσε ότι:

Τυπικά χρειάζεται να υποβάλουν το αίτημα τα 2/5 των μελών της Επιτροπής

Και ξεκαθάρισε: «Προέχει το νομοθετικό έργο που πρέπει να προηγείται του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που μπορεί να γίνει με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές».

Από την πλευρά του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς είπε: «Για να γίνει υποχρεωτική η συζήτηση που με τόσο ζήλο επιθυμεί η αντιπολίτευση χρειάζονται τα 2/5 της Επιτροπής» και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός έχει ενημερώσει επανειλημμένα την Επιτροπή, έστω και αν αυτό δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση. Ξαφνικά εμφανίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει ή να ενημερώσει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις που του γίνονται, σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο από τη Βουλή προηγούμενο Πρωθυπουργό Παρουσιάζεται εδώ λες και υπάρχει το φοβερό κενό ενημέρωσης».

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ προέβη στην εκτίμηση ότι «η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μέτρα 5 δισ., ενώ αναφέρθηκε και σε «θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις».

«Μόνο εσείς, η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος νομίζουν ότι μπορούν να μας απαγορεύσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία. Θα θέσουμε το θέμα στη διάσκεψη των Προέδρων» επίσης δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου και τόνισε:

«Η ενημέρωση από τον υπουργό είναι υποχρεωτική. Μόνο αν θέλετε να αναβάλετε την συνεδρίαση μπορεί να μη γίνει. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι παραχώρηση του προεδρείου ή της Επιτροπής. Εμμένουμε στην εφαρμογή του κανονισμού».

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνοντας:

Είναι δικαίωμα της Επιτροπής η ενημέρωση. Θα είναι θλιβερό αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσέρχονται αρνούμενοι την ενημέρωση της Επιτροπής και δι’ αυτής του ελληνικού λαού. Η δημοκρατική σας ευαισθησία καλό θα είναι να ισχύσει και αυτή την φορά

Ενώ ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ ανέφερε:

«Δύο φορές μας ενημέρωσε ο υπουργός χωρίς να πει τίποτα. Μας είπε ότι είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν. Αυτό δεν μπαίνει στην ουσία που είναι τα νούμερα που ακούει η κοινωνία για φόρους».

Και ο Θανάσης Βαρδάλης από το ΚΚΕ τόνισε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξει ενημέρωση. Όμως η ουσία είναι στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται και στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα σχέδια αυτά».

Ο διαπληκτισμός έληξε με τον Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής που είπε: «Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν θα γίνει ενημέρωση, γιατί πολύ απλά στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλουν οι δανειστές».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Κόντρες στη Βουλή- Αρνήθηκαν την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα