Athens Science Festival 2016 – Ένα διαφορετικό φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας!

11:38 29/3/2016 - Πηγή: iPop

Τι ρόλο έχει η επιστήμη στην καθημερινότητα μας και πως εξελισσόμαστε μέσα από αυτή; Το Athens Science Festival, το μοναδικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τις 5 ως τις 10 Απριλίου, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω και σε πολλά ακόμα ερωτήματα…

Έχοντας ως βασικό θέμα για τη φετινή του διοργάνωση «Εξελισσόμαστε με

την επιστήμη» το Athens Science Festival 2016, περιλαμβάνοντας ποικιλία ελκυστικών και πρωτοποριακών εκδηλώσεων οι οποίες απευθύνονται σε κάθε ηλικία, δίνει για ακόμα μια χρονιά, το δικό του δυναμικό παρών στο χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Athens Science Festival 2016, συναντηθήκαμε με την Ελένη Γραμματικοπούλου, μέλος της ομάδας σχεδιασμού και διοργάνωσης του φεστιβάλ, προκειμένου να μας δώσει μια πρώτη γεύση από τη φετινή διοργάνωση…

Πείτε μας δυο λόγια για το πότε και πως ξεκίνησε σαν θεσμός το Athens Science Festival. Ποιοι οι βασικοί στόχοι μιας τέτοιας διοργάνωσης;Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το 2014. Η ομάδα όμως που εμπνεύστηκε την ιδέα και αποτέλεσε τον κυρίως πυρήνα της διοργάνωσης Sci-Co/ British Council, είχε μια μακρά εμπειρία και συμμετοχή σε παρόμοιες, μικρότερης όμως εμβέλειας, διοργανώσεις. Στόχος του Athens Science Festival , αποτελεί το άνοιγμα και η διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό μέσα από ένα πρωτότυπο, απολαυστικό και κατανοητό τρόπο. Με άλλα λόγια, η επικοινωνία της Επιστήμης με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Απώτερος στόχος όμως όλων μας είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός, πράγμα που πιστεύω πως μάλλον πραγματοποιείται σιγά-σιγά. Η τρίτη συνεχής διοργάνωση του Athens Science Festival, το γεγονός ότι τον Μάιο του 2015 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στην Κύπρο (1st Mediterranean Science Festival) δηλώνει πολλά.Τι μπορεί κανείς να περιμένει να δει ή να κάνει, κατά τη διάρκεια ενός επιστημονικού φεστιβάλ; Μπορεί ο καθένας να το παρακολουθήσει;Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι τόσο πλούσιο και ποικίλο που πραγματικά αγκαλιάζει και απευθύνεται σε κάθε ηλικία και γνωστικό επίπεδο. Καλύπτει σχεδόν όλες τις θεματικές μέσα από συναρπαστικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες: διαδραστικές εκθέσεις, επιστημονικά πειράματα επίδειξης, προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικών ταινιών, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, συζητήσεις, καφέ της επιστήμης, ομιλίες, εκθέσεις, επιστημονικό θέατρο, κ.α. πολλές επιστημονικές «εκπλήξεις» παρουσιασμένες από το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό που έχει να αναδείξει η ελληνική και διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ποιες είναι οι βασικές θεματικές του φετινού Athens Science Festival; Δώστε μας μια εικόνα για τη φετινή διοργάνωση.Το φεστιβάλ καλύπτει όλες τις θεματικές των θετικών και όχι μόνον επιστημών ενώ αναδεικνύει και τη σχέση Τέχνης και Επιστήμης. Το «moto» του Athens Festival 2016 είναι «Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη». Επομένως θα υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις στοχευμένες στο πως η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις. Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία νοήμονων μηχανών από τον άνθρωπο, η καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, είναι κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και να συζητήσουν με μερικούς από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες και ξένους επιστήμονες που έχει να αναδείξει η ακαδημαϊκή κοινότητα.Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival 2016, υπάρχουν και καλλιτεχνικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση μεταξύ Τέχνης και Επιστήμης; Η Τέχνη συμβαδίζει ή επηρεάζεται από την Επιστήμη ή ακόμη καλύτερα εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει ένας άτυπος διάλογος, ένα στοιχείο αλληλεπίδρασης και έμπνευσης σε κάθε της μορφή: Σινεμά, θέατρο, ζωγραφική, μουσική, λογοτεχνία κ.α. Σε όλα τα φεστιβάλ παρουσιάζουμε μία θεματική ειδικά αφιερωμένη στην Τέχνη και Επιστήμη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, χωρίς όμως να ‘αδικούμε‘ την παρουσία και των άλλων αξιόλογων συμμετοχών, είναι η φετινή διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση του CERN στους Παλαιούς Φούρνους με θέμα The gift of mass για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους. Παράλληλα θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη χορευτική performance του Σπύρου Κουβαρά 10-22 sec, όπου πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs, ενώ ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα μας μιλήσει για το αν «τραγουδάει το μποζόνιο Higgs;».

Διοργανώσεις όπως αυτές του Athens Science Festival, πιστεύετε ότι προωθούν τη δουλειά Ελλήνων επιστημόνων; Ποιος ο ρόλος του ελληνικού στοιχείου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Όλοι επιδιώκουμε μέσα από το φεστιβάλ να αναδειχθεί πρωτίστως το έργο των Ελλήνων επιστημόνων, το οποίο. δεν υστερεί σε καινοτομία, έμπνευση και φαντασία. Το έργο πολλών νέων ερευνητών έχει διακριθεί και βραβευθεί στο εξωτερικό. Επιστημονικές ομάδες έχουν παρουσιάσει και εντυπωσιάσει με τις καινοτόμες δράσεις τους. Ας μην ξεχνάμε και τον 16χρονο Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα, ο οποίος βραβεύθηκε πρόσφατα για το ανθρωποειδές ρομπότ του, το οποίο και θα παρουσιασθεί στο Athens Science Festival. Στο φεστιβάλ, δίνεται λοιπόν ένα βήμα επικοινωνίας στους Έλληνες επιστήμονες με το κοινό και κυρίως με τους νέους στους οποίους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδα για το μέλλον .

Πόσο συμφιλιωμένο είναι το ελληνικό κοινό με την Επιστήμη και ποιες είναι η μέχρι τώρα αντιδράσεις του στο Athens Science Festival; Τα τελευταία χρόνια μέσα από αντίστοιχες διοργανώσεις (Βραδιά του Ερευνητή/ διαγωνισμός famelab, κ.α ) η Επικοινωνία της Επιστήμης έχει αρχίσει να αποκτά «οπαδούς» και να αγκαλιάζεται από την κοινωνία. Το Athens Science Festival επομένως είχε βρει ένα «ώριμο» έδαφος το οποίο εύκολα κατάκτησε κυρίως από τη σοβαρότητα της διοργάνωσης, το εύρος της θεματικής, τις ποικίλες δραστηριότητες, τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά κυρίως από το «καινούργιο» που έφερνε. Άλλωστε η αύξηση της προσέλευσης του κοινού από την πρώτη χρονιά (6.000 άτομα) στη δεύτερη (33.000 άτομα) δηλώνει πολλά και επιβεβαιώνει τα παραπάνω.Μια από τις πλέον σημαντικές αναγνωρίσεις για τη διοργάνωση αποτελεί και συμμετοχή του CERN στο ASF16. Μιλήστε μας λίγο για το πως προέκυψε η συνεργασία και τι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στα πλαίσια αυτής; Η σοβαρότητα της όλης διοργάνωσης αλλά και η παλαιότερη συνεργασία του CERΝ με κάποιους από τους διοργανωτές εξασφάλισε τη συμμετοχή του όχι μόνο στο φετινό αλλά και σε προηγούμενα φεστιβάλ. Τη χρονιά αυτή όμως πιστεύω πως η συμμετοχή του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκτός από τις προαναφερθείσες δράσεις υπάρχει ένα σημαντικό στρογγυλό τραπέζι, ένα δημιουργικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς, κυρίως όμως η παρουσία της εμβληματικής μορφής του CERN, του φυσικού John Ellis, o οποίος με την ομιλία του «Από πού είμαστε, πού πηγαίνουμε και ποιο είναι το σύμπαν που μας περιβάλλει», θα κλείσει το φεστιβάλ.Τι σημαίνει τελικά η διοργάνωση ενός τέτοιου είδους φεστιβάλ στην Ελλάδα της Κρίσης;Θα απαντούσα μονολεκτικά: ΕΛΠΙΔΑ και τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα της συνεργασίας και ανιδιοτέλειας.Σ.Σ: Mια ξεχωριστή συμμετοχή στο Athens Science Festival 2016

Στο φεστιβάλ, συμμετέχει μια νέα και ξεχωριστή ομάδα επιστημόνων οι Science Reactors, παρουσιάζοντας ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης: Την επιστήμη στο σανίδι (μέσα από επιστημονικό θέατρο) και την επιστήμη ως stand up Science, κατά το πρότυπο του stand up comedy. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπούλου, η οποία από το 1993, ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης ως υπεύθυνη ενός αντίστοιχου προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το «Επιστήμης Κοινωνία». Η θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί από τους Science Reactors λέγεται «Ατομικοί διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ» κατά τη διάρκεια της οποίας σας περιμένουν πολλές «εκπλήξεις»…

Το Athens Science Festival 2016 φιλοξενείται στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων από τις 5 ως τις 10 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο, πλην μερικών ομιλιών που έχουν εισιτήριο. Βρείτε εδώ αναλυτικά τις πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ και μη χάσετε την εμπειρία του μοναδικού επιστημονικού φεστιβάλ στην Αθήνα!

The post Athens Science Festival 2016 – Ένα διαφορετικό φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα