Ο Αϊνστάιν δικαιώνεται έναν αιώνα μετά: Ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα

19:05 11/2/2016 - Πηγή: iPop

Ιστορική μέρα για τον κόσμο της αστρονομίας. Ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν έναν αιώνα μετά την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Το 2014 παρόμοια ανακοίνωση είχε διαψευστεί αργότερα.

Η ανίχνευση όμως αυτή τη φορά είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα;

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς τις οποίες προβλέπει η Γενική θεωρία της Σχετικότητας. Τα κύματα μεταφέρουν ενέργεια υπό την μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας. Υποψήφιες προς ανίχνευση και εντοπισμό πηγές

βαρυτικών κυμάτων είναι διπλά αστρικά συστήματα λευκών νάνων, αστέρων νετρονίων και μαύρων τρυπών. Γενικά, τα βαρυτικά κύματα εκπέμπονται από αντικείμενα (μάζες) με επιταχυνόμενη κίνηση με την προϋπόθεση ότι οι κινήσεις τους δεν είναι τέλεια σφαιρικές ή κυλινδρικά συμμετρικές (π.χ. περιστρεφόμενοι δίσκοι).

Πηγή: Wikipedia

O διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech, David Reitze, τόνισε πως με τα βαρυτικά κύματα έγινε εφικτή για πρώτη φορά η παρατήρηση της συγχώνευσης δύο μαύρων οπών και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες υπάρχουν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «επί μήνες κάναμε αναλύσεις και επανελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τα βαρυτικά κύματα και τώρα είμαστε πεπεισμένοι».

Ως ομόκεντροι κύκλοι από μια κατακλυσμική αφετηρία εξαπλώνονται στο Σύμπαν τα βαρυτικά κύματα και συμπιέζουν τον ιστό του χωροχρόνου.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναμένεται πως θα χαρίσει Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες.

Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων θα ανοίξει ένα νέο πεδίο στην αστρονομία και συγκεκριμένα την αστρονομία βαρυτικών κυμάτων η οποία θα αποτελέσει μέρος της οπτικής αστρονομίας, της ραδιοαστρονομίας, της αστρονομία ακτίνων-Χ, υπερύθρων, νετρίνων.

Ακόμα θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την μελέτη της προέλευσης του Σύμπαντος.

Photo: R. Hurt – Caltech/JPL

The post Ο Αϊνστάιν δικαιώνεται έναν αιώνα μετά: Ανιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα