Κομισιόν: Πρόταση για επανέναρξη επαναπροώθησης μεταναστών προς την Ελλάδα από τον Μάρτιο

14:40 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Την πρόταση της για επανέναρξη της επαναπροώθησης των μεταναστών προς την Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου εκφράζει η Κομισιόν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η σταδιακή ενεργοποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου για την Ελλάδα πρακτικά σημαίνει

πως από τις 15 Μαρτίου τα κράτη – μέλη θα μπορούν να στέλνουν πίσω στη χώρα μας, παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια από το ελληνικό έδαφος.

Να σημειωθεί, πως η εν λόγω απόφαση φέρεται να αφορά μόνο τους μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας μετά τις 15 Μαρτίου του 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη εκτιμά, πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου.

Η Επιτροπή επίσης εξηγεί, πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών για την υποδοχή, αλλά και την καταγραφή των μεταναστών, όπως και για τη λειτουργία του συστήματος ασύλου.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή αναφέρει ότι «η ταυτοποίηση αλλά και η καταγραφή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον στο 100%» και έτσι προσθέτει πως την Πέμπτη «κλείνει και η διαδικασία επί παραβάσει που είχε ανοίξει η Επιτροπή κατά της Ελλάδας το 2015».

Στην σχετική της ανακοίνωση η Κομισιόν επισημαίνει ότι «θα ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη έτσι ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα σε 2.000 το μήνα από τον Δεκέμβριο και στις 3.000 από τον Απρίλιο».

«Η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου» διευκρινίσει η Επιτροπή.

Σημειώνουμε, ότι στην πρόταση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται και διάφορες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες έχουν ως στόχο να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές σημαντικά.

The post Κομισιόν: Πρόταση για επανέναρξη επαναπροώθησης μεταναστών προς την Ελλάδα από τον Μάρτιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα