Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου- Η επόμενη τριμερής στην Θεσσαλονίκη

13:24 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία υπέγραψαν την Πέμπτη Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, ενώ, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Τσίπρα- Νετανιάχου- Αναστασιάδη από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως νωρίτερα κατά τη συνάντηση

τους ο Αλέξης Τσίπρας και οι κ.κ. Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν θέματα αναφορικά με την έρευνα και την τεχνολογία, τη συνεργασία των τριών χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η υγεία.

Επί τάπητος επίσης, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι τέθηκε και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου:Μπενιαμίν Νετανιάχου:

Το λόγο κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου πήρε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος επισήμανε ότι οι τρεις χώρες έχουν «κοινό παρονομαστή, τη δημοκρατία και τις αξίες».

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου και τόνισε πως υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών, ενώ αναφερόμενος στις τρεις χώρες διαβεβαίωσε πως «έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά και τον τουρισμό».

«Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία» δήλωσε και ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών που αντιμετώπισε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Μπ. Νετανιάζου δήλωσε κατά την συνάντηση με τους Τσίπρα- Αναστασιάδη συζητήθηκε« η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών».

Νίκος Αναστασιάδης:

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έκανε λόγο για τριμερή συνεργασία μεταξύ των χωρών η οποία, όπως τόνισε «έχει μεγάλη αξία για την περιοχή» και συμπλήρωσε:

Είναι εξόχως σημαντικό ότι σήμερα θεσμοθετούμε τη συνεργασία μας και σε άλλους τομείς

Ο N,Αναστασιάδης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Μπ.Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε πως του του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσης, δήλωσε πως ο τομέας της ενέργειας «αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας» και τόνισε:

Σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών

Αλέξης Τσίπρας:

Τρίτος τον λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος σημείωσε αναφερόμενος στη συνεργασία Ισραήλ – ΕλλάδαςΚύπρου πως αποτελεί στρατηγική επιλογή και «βασικό πυλώνα ανάπτυξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για τις πυρκαγιές στο Ισραήλ και δήλωσε περήφανος για την συμβολή πιλότων μας στις επιχειρήσεις.

Η επόμενη τριμερής θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησαν με ενθουσιασμό για όσα συμφωνούν και με ειλικρίνεια για όσα διαφωνούν.

O Πρωθυπουργός επίσης έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλή γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των τριών λαών.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία, που θα υπογραφεί αργότερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε «στον τομέα της οικονομία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων».

Για τα ενεργειακά:

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med και παράλληλα χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών εξηγώντας, πως «μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Για τις εξελίξεις στη Συρία:

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό:

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και δήλωσε ότι στηρίζει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και στις προσπάθειες που καταβάλει.

Αναφορά στο Μεσανατολικό:

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που, όπως είπε «θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών» και πρόσθεσε «είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας από τον Πανάγιο Τάφο: «Το έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης θα μείνει στην ιστορία»

The post Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου- Η επόμενη τριμερής στην Θεσσαλονίκη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα