Κινητοποίηση για σύγκληση Eurogroup- Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποστηρικτές της Ελλάδας

22:12 28/4/2016 - Πηγή: iPop

Κινητοποίηση φαίνεται πως υπάρχει σχετικά με τη σύγκληση Eurogroup μέσα στις επόμενες μέρες, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να επαναλάβει το όριο που είχε θέσει για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Επικοινωνίες έγιναν τη Μεγάλη Πέμπτη μεταξύ υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι κοινή θέληση η συμφωνία μέσα στο επόμενο, άμεσο διάστημα. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει θετικές εξελίξεις σύντομα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες εκτιμά ο Γ. Ντάισελμπλουμ

ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα και τονίζει πως «θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος για το κλείσιμο της συμφωνίας για τα εφεδρικά μέτρα». Όμως προσθέτει πως μέσα στο διάστημα αυτό θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μένουν να λυθούν ορισμένα νομικά και πολιτικά ζητήματα.«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί».

Παράλληλα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως 9 ή 10 Μαϊου είναι οι πιθανές ημερομηνίες για σύγκληση Eurogroup.

Μάλιστα το Πρακτορείο, επικαλούμενο πληροφορίες, λέει πως υπάρχει πιθανότητα ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup, αλλά και ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος.

Ο Ντ. Τουσκ φέρεται να προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γαλλία να δείχνει στήριξη στην ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά τη Σύνοδο, εάν δεν γίνει άμεση συνεδρίαση Eurogroup και με τη Γερμανία να είναι αντίθετη προς αυτό το σενάριο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε το Μισέλ Σαπέν στη Γαλλία, όπου συζητήθηκαν εκτός το Eurogroup και το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς η Κομισιόν αλλά και κράτη- μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα και θεωρούν ότι πρέπει ν’ ανοίξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια φέρεται να είχε κι άλλες επαφές με Ευρωπαίους, ξεκινώντας μια διαπραγμάτευση για το χρέος.

Την άποψη ότι η Κομισιόν θεωρεί πως το βασικό πακέτο μέτρων είναι αρκετό για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ότι δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, αρκεί να υπάρχει ο μηχανισμός.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει πως εάν δεν υπάρξει κατάληξη για Eurogroup, τότε θα γίνει αυτόματη σύγκληση Συνόδου Κορυφής στις 14 ή 15 Μαΐου.

Θετικές εξελίξεις αναμένει ο Τσίπρας

Θετικές εξελίξεις αναμένει σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα και μάλιστα προς όφελος της Ελλάδας. «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

«Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τούτες τις μέρες εκτίθενται».

The post Κινητοποίηση για σύγκληση Eurogroup- Οι πιθανές ημερομηνίες και οι υποστηρικτές της Ελλάδας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα