Θετικές εξελίξεις αναμένει ο Τσίπρας- Η συμφωνία παραμένει στον αέρα

19:57 28/4/2016 - Πηγή: iPop

Θετικές εξελίξεις αναμένει σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία συνεχίζει να παραμένει στον αέρα, ενώ δεν έχει δοθεί κάποια παραπάνω πληροφορία σχετικά με τη σύγκληση Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα και μάλιστα προς όφελος της Ελλάδας.

«Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

«Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τούτες τις μέρες εκτίθενται».

Ποια η άποψη του Β. Ντομπρόβσκις για τα πρόσθετα μέτρα- κάβα;

«Χρειάζονται συζητήσεις με στόχο και άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και τόνισε:

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο».

Την άποψη ότι η Κομισιόν θεωρεί πως το βασικό πακέτο μέτρων είναι αρκετό για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ότι δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, αρκεί να υπάρχει ο μηχανισμός.

Παρέμβαση Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς υπογράμμισε την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Επίσης, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή μας στη θέση του ΔΝΤ το οποίο καλεί τους Έλληνες να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καλεί για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα εν ευθέτω χρόνω».

Τι τονίζει η Κομισιόν;

Η Κομισιόν επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν σημειώσει πρόοδο και μάλιστα σημαντική ενώ τονίζει πως ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και τις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ κοντά.

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις της την Μεγάλη Πέμπτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την αναχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα και τόνισε πως υπήρξε «συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές ενώ τόνισε:

Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

«Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη πάνω στα τελευταία στοιχεία ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου» διευκρίνισε κατά τις δηλώσεις της η Εκπρόσωπος ενώ κλείνοντας εστίασε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επισήμανε για ακόμα μια φορά πως:

«Η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο αξιόπιστων μέτρων είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος».

Υπέρ της Ελλάδας οι Ευρωσοσιαλιστές

Σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωσοσιαλιστές υπογραμμίζουν ότι είναι ανα΄γκη να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος, να γίνει Σύνοδος Κορυφής και να γίνει λήψη αποφάσεων για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Η ανακοίνωσή τους:

«Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί την εισροή προσφύγων -μια πραγματική ανθρωπιστική πρόκληση- κατάφερε να ολοκληρώσει παράλληλα πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της: έχει ήδη εξοικονομήσει πάνω από 5.000.000.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της!

Παρ ‘όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν μια στασιμότητα.

Αυτό δεν είναι αποδεκτό, ούτε και η θέληση, πάντα δηλωμένη, μερικών γερακιών, που έχουν ανεγερθεί ως φρουροί του ναού της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, και έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα.

Σήμερα, το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει το 180% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Είμαστε ξεκάθαροι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του. Για τους σοσιαλιστές και ριζοσπάστες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων πρέπει να συνεδριάσει και να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιβάλει, χωρίς λόγο, μια νέα μεγάλη κρίση».

Photo: Theodore Manolopoulos / SOOC

The post Θετικές εξελίξεις αναμένει ο Τσίπρας- Η συμφωνία παραμένει στον αέρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα